Ο Αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας πάσχει από καρκίνο και θα «φύγει» σύντομα από τη ζωή, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο, ABC, επικαλούμενος «ανθρώπινες πηγές, κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ο ισχυρισμός ότι ο αξιωματούχος φέρεται να έχει πληροφοριοδότες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον «ισχυρό άνδρα» του Κρεμλίνου. Συν τοις άλλοις, ο Κίρλο Μπουντάνοφ προχώρησε στην έμμεση παραδοχή ότι η Ουκρανία σχετίζεται με τις επιθέσεις σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις, εντός της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, ερωτήθη για τα πλήγματα σε αεροπορικές βάσεις, όμως, ανέφερε ότι δε μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα τώρα, αλλά μονάχα μετά τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να προβάλλονται ντοκιμαντέρ για την επίθεση στην Ουκρανία

Ήδη, η Ρωσία έχει «περάσει» νόμους ώστε να ελέγξει τη συζήτηση γύρω από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζει τον πόλεμο. Χθες (03/01), ο Πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να οργανώσει έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες «ταινιών ντοκιμαντέρ», σχετικά με την επίθεση των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Προς το Υπουργείο Πολιτισμού, να υποβάλει προτάσεις για την εξασφάλιση της προβολής εγχώριων ταινιών ντοκιμαντέρ στα κινηματογραφικά δίκτυα με θέματα που σχετίζονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νεοναζιστικής και νεοφασιστικής ιδεολογίας», αναφέρθηκε σε μήνυμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει δικαιολογήσει την επίθεση στην Ουκρανία με το πρόσχημα της «αποναζιστικοποίησης» της χώρας, ενώ, το Κρεμλίνο κατηγορεί τον Πρόεδρο της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι και τις αρχές του Κιέβου για σύμπλευση με υπερεθνικιστικούς κύκλους. Ακόμη, η Μόσχα παρουσιάζει την επίθεση ως σύγκρουση με τη Δύση, επειδή προμηθεύει το Κίεβο με όπλα κρίσιμης σημασίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί αρκετές αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει –τους τελευταίους μήνες– την περιοχή του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά και την πόλη της Χερσώνας, στα νότια. Προχθές (02/01), η Μόσχα αποκάλυψε ότι δέχθηκε ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο πλήγμα κατά των στρατευμάτων στην ανατολική ουκρανική πόλη Μακίιβκα, από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 63 Ρώσοι στρατιώτες.

Ο νόμος τιμωρεί αυστηρά όποιον διαδίδει «ψέματα», κατά την άποψη των δικαστηρίων, για τις ρωσικες ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη: