Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν 25 στρατόπεδα βασανιστηρίων στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τη ρωσική κατοχή.

Στα στρατόπεδα, Ρώσοι στρατιώτες κρατούσαν και βασάνιζαν πολίτες, σύμφωνα με τον Αρχηγό της περιφερειακής αστυνομίας, Βολοντίμιρ Τιμόσκο. «Ορισμένοι από τους κρατούμενους είχαν βασανισθεί με ηλεκτροσόκ και άλλοι είχαν σπασμένα τα δάχτυλά τους», υποστήριξε.

Η περιοχή γύρω από το Χάρκοβο βρισκόταν υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων επί μήνες. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ύστερα από ουκρανική αντεπίθεση. Έκτοτε, 920 πτώματα αμάχων, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, ανακαλύφθηκαν στην απελευθερωμένη περιοχή, προσέθεσε ο Τιμόσκο. Τα θύματα σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιώτες, τόνισε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και σε άλλα εδάφη που κατέλαβαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνες των ουκρανικών αρχών. Στη Μπούχα, στα περίχωρα του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου, ανακαλύφθηκαν πτώματα αμάχων που είχαν εκτελεσθεί εν ψυχρώ.

Ζοζέπ Μπορέλ: «Δε θα υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας»

«Η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχισθεί, αμείωτη», τόνισε ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δε θα υπάρξει ατιμωρησία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου», είχε υπογραμμίσει ο κ. Μπορέλ μέσω δημοσίευσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «ακόμη μία παράλογη και μαζική επίθεση με ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία, οι οποίοι καταστρέφουν αδιακρίτως υποδομές και ιατρικές εγκαταστάσεις, στοχεύοντας και σκοτώνοντας σκόπιμα αμάχους».

«Η υποστήριξη όλων μας στην Ουκρανία θα συνεχισθεί, αμείωτη», ολοκλήρωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Η δημοσίευση του Ζόζεπ Μπορέλ:

Διαβάστε ακόμη: