Δεκάδες Ρώσοι επίστρατοι σκοτώθηκαν σε ουκρανική πυραυλική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην ηγεσία της ρωσικής κατοχικής διοίκησης, ενώ, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για 63 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς, σε σημερινή (02/01) ανακοίνωση για το συμβάν.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, τη γνησιότητα των οποίων το πρακτορείο Ρόιτερς δε μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως, δείχνουν ένα κτήριο που φέρεται να στέγαζε μία επαγγελματική σχολή στην πόλη –γεμάτη με ορυχεία– Μακιίβκα, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο ερειπίων που σιγοκαίνε.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έως και 400 Ρώσοι αξιωματικοί, σκοτώθηκαν. Η πηγή της κατοχικής διοίκησης του Ντονέτσκ, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί, ισχυρίσθηκε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, υπάρχουν λιγότεροι από 100 νεκροί, μέχρι στιγμής».

«Όσα αναφέρονται είναι παραφουσκωμένες εκτιμήσεις, 58 τραυματίες μεταφέρθηκαν μέσα σε μία νύχτα, αριθμός που είναι μεγάλος για μία κανονική μέρα και όχι πολύ, αν πιστεύετε τις πληροφορίες για εκατοντάδες νεκρούς. Ήταν ένας χώρος για Ρώσους νεοσύλλεκτους, οι οποίοι επιστρατεύθηκαν». Το Ρόιτερς δε μπόρεσε να επαληθεύσει τον απολογισμό της επίθεσης.

Χθες (01/01), το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέστρεψε επτά ρουκέτες “HIMARS” που εκτοξεύθηκαν από ουκρανικές δυνάμεις και στην περιοχή Μακιίβκα. Σήμερα, όμως, το ρωσικό Υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε ότι τουλάχιστον 63 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην ουκρανική πυραυλική επίθεση σε κτήριο προσωρινής στέγασης, στη Μακιίβκα.

Ο Ντανίλ Μπεσόνοφ, ανώτερος περιφερειακός αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στις –ελεγχόμενες από τη Μόσχα– περιοχές του Ντονέτσκ, ανέφερε ότι το κτήριο της επαγγελματικής σχολής επλήγη από αμερικανικής κατασκευής πυραύλους “HIMARS”, περίπου τα μεσάνυχτα, καθώς οι άνθρωποι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

«Σημειώθηκε μαζικό πλήγμα στην επαγγελματική σχολή από αμερικανικούς “MLRS HIMARS”. Άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν, ο ακριβής αριθμός είναι ακόμη άγνωστος. Το κτήριο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές», υπογράμμισε.

Ο Ίγκορ Γκιρκίν, εθνικιστής και πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) που βοήθησε τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια να οργανώσει φιλορωσικές πολιτοφυλακές στην ανατολική Ουκρανία, δημοσίευσε στις 11:08 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ότι «ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες».

Ο Γκιρκίν, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε ότι πυρομαχικά είχαν αποθηκευτεί στο ίδιο κτήριο, όπου φιλοξενούνταν οι επίστρατοι. «Δεν είναι η μόνη (εξαιρετικά πυκνή) ανάπτυξη προσωπικού και εξοπλισμού στη ζώνη καταστροφής πυραύλων “HIMARS”», έγραψε. «Ναι, δεν είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: