Οι στρατιώτες και οι υπάλληλοι που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία δε θα έχουν, πλέον, την υποχρέωση να δηλώνουν τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με σημερινή (30/12) ενημέρωση του Κρεμλίνου, καθώς εξαιρούνται από τον νόμο περί καταπολέμησης της διαφθοράς, σε μία περίοδο κατά την οποία, η Μόσχα προσπαθεί να δώσει κίνητρα στους Ρώσους, προκειμένου να πολεμήσουν.

Το μέτρο αφορά και εκείνους που εργάζονται στις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) αν και δεν τις ελέγχει πλήρως, αποσαφήνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Χθες το βράδυ (30/12), η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, που προέβλεπε ότι εξαιρούνται από τον νόμο περί καταπολέμησης της διαφθοράς «ορισμένοι πολίτες, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Με βάση αυτό το έγγραφο, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, δε θα είναι πια υποχρεωμένοι «να γνωστοποιούν πληροφορίες για τα εισοδήματα, τις δαπάνες, την περιουσία τους».

Το μέτρο ισχύει, επίσης, για τους / τις συζύγους και τα ανήλικα παιδιά αυτών των προσώπων και θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από τη 24η Φεβρουαρίου, ήτοι από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν «αποζημιώσεις και δωρεές» εφόσον γίνονται «για ανθρωπιστικούς λόγους» και «ελήφθησαν σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τούτη η απόφαση εντάσσεται στα κίνητρα που παρέχει το Κρεμλίνο για να πείσει τους Ρώσους να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Υποσχέσεις για μεγάλα μπόνους, τραπεζικές διευκολύνσεις, οικονομική βοήθεια στις οικογένειες στην περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού και άλλα «προνόμια».

Διαβάστε ακόμη: