Ο κ. Ζελένσκι ανακήρυξε την πατρίδα του «παγκόσμιο ηγέτη» σε σημερινή (28/12) του ομιλία στο κοινοβούλιο, λέγοντας στους βουλευτές να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στη ρωσική εισβολή και επαινώντας τους Ουκρανούς που βοήθησαν τη Δύση «να ξαναβρεί τον εαυτό της».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, στην ετήσια ομιλία που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών λόγω του πολέμου ενάντια στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι η στρατιωτική αντίσταση της Ουκρανίας ενάντια στο Κρεμλίνο έχει αναζωογονήσει παγκοσμίως την πίστη σε αξίες.

«Χάρη στην ενότητά μας, πετύχαμε αυτό που σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν πίστευε. Σχεδόν κανείς, εκτός από εμάς», σημείωσε, απευθυνόμενους στους βουλευτές του υπουργικού συμβουλίου, σε άλλους ανώτερους αξιωματούχους και ανώτατους στρατιωτικούς.

«Σήμερα, τα εθνικά μας χρώματα είναι ένα διεθνές σύμβολο θάρρους και μη υποταγής σε όλον τον κόσμο», ανέφερε στην 45άλεπτη ομιλία, μιλώντας με τη χαρακτηριστική –βραχνή– φωνή από το βήμα της Βουλής, φορώντας ένα μαύρο φούτερ, καθώς οι βουλευτές περιστασιακά χειροκροτούσαν.

Η ομιλία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται στον 11ο μήνα του, ωστόσο, αναφέρθηκε και στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος και την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους· ευχαριστώντας τους δυτικούς εταίρους για τις προμήθειες όπλων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα δημιουργήσει μία εγχώρια αμυντική βιομηχανία η οποία «θα είναι μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Ουκρανία εξασφάλισε την απελευθέρωση 1.456 αιχμαλώτων πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σε σειρά ανταλλαγής κρατουμένων με τη Μόσχα. Η Ρωσία θεωρείται ότι κρατά χιλιάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, όμως, τα ακριβή στοιχεία δεν είναι γνωστά.

Ακόμη, είπε ότι η ουκρανική πολεμική προσπάθεια βοήθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνασπισθεί. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη τόσο στην Ένωση, όσο και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία έγινε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες»

«Για περισσότερους από δέκα μήνες εφέτος, τους βοηθήσαμε όλους. Βοηθήσαμε τη Δύση να ξαναβρεί τον εαυτό της, να επιστρέψει στην παγκόσμια αρένα και να νιώσει πόσο επικρατεί. Κανείς –στη Δύση– δε φοβάται, ούτε θα φοβηθεί τη Ρωσία», ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: