Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ο ουκρανικός λαός θα κερδίσουν το Βραβείο Καρλομάγνου για το 2023, σύμφωνα με σημερινή (16/12) ανακοίνωση του σώματος που απονέμει το βραβείο, στο Άαχεν της Γερμανίας.

«Ο ουκρανικός λαός, υπό την ηγεσία του Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν υπερασπίζεται μόνο την κυριαρχία της πατρίδας του και τις ζωές των πολιτών, αλλά και την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες», τονίσθηκε. Το διοικητικό συμβούλιο χαρακτήρισε τον κ. Ζελένσκι ως «στήριγμα αλλά και πρότυπο για τον λαό της Ουκρανίας», στον πόλεμο της Ρωσίας. Ακόμη, υποστήριξε ότι «είναι προσηλωμένος στις ευρωπαϊκές αξίες».

Από το 1950, το διεθνές βραβείο «Καρλομάγνος» απονέμεται σε προσωπικότητες και θεσμούς, που έχουν συμβάλλει στην ενοποίηση της Ευρώπης. Το βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο Άαχεν, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές τιμητικές διακρίσεις.

Πήρε το όνομά του από τον Αυτοκράτορα Καρλομάγνο (742 – 814), τον οποίο ορισμένοι αποκαλούν «Πατέρα της Ευρώπης», καθώς ένωσε μεγάλο μέρος της δυτικής ηπειρωτικής Ευρώπης για πρώτη φορά από την κλασσική εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στα τέλη του 8ου αιώνα, επέλεξε το Άαχεν ως πρωτεύουσα πόλη.

Μεταξύ των πλέον επιφανών νικητών, είναι ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Το 2022, το βραβείο απονεμήθηκε στις τρεις Λευκορωσίδες ακτιβίστριες για τα πολιτικά δικαιώματα, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, Μαρία Κολεσνίκοβα και Βερόνικα Τσέπκαλο.

Διαβάστε ακόμη: