Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου είναι τα σημαντικότερα θέματα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν από το Κοινοβούλιο να υπερασπισθεί τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από το Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν σήμερα (14/12).

Το 74% των Ευρωπαίων εγκρίνει τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Αυτή η θετική γνώμη εκφράζεται σε όλα τα κράτη – μέλη, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στη Σουηδία (97%), τη Φινλανδία (95%), την Ολλανδία (93%), την Πορτογαλία (92%) και τη Δανία (92%).

Ευρωβαρόμετρο

Κύπρος και Ελλάδα σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε αυτό το ερώτημα, με 53% και 48% αντίστοιχα. Η Κύπρος βρίσκεται 4η από το τέλος στην κατάταξη, ενώ, η Ελλάδα είναι τελευταία μαζί με τη Βουλγαρία. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους δέκα μήνες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες (73%) συμφωνούν με τα έμπρακτα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και την οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη προς την Ουκρανία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποκλίνουν και πάλι σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 46% (τελευταία θέση) και 48% αντίστοιχα (τρίτη από το τέλος). Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά μέσο όρο επιβεβαιώνουν στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο την αποφασιστικότητα να υπερασπισθούν όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις αξίες πάνω στις οποίες «χτίσθηκε» η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με τις αξίες που θα πρέπει να υπερασπισθεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Δημοκρατία (36%) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και παγκοσμίως (29%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (28%).

Τα αποτελέσματα από την Ελλάδα ανέδειξαν την προστασία της δημοκρατίας ως πρώτη προτεραιότητα με 41%, ενώ, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες από την Κύπρο, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εστιάσει πρώτα στα ανθρώπινα δικαιώματα (44%).

Οι πολίτες επιθυμούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύει και να υπερασπίζεται αυτές τις θεμελιώδεις αξίες τόσο στην επικράτεια, όσο και το εξωτερικό. Αυτές ακριβώς είναι οι αξίες που υπερασπίζονται καθημερινά και οι Ουκρανοί πολίτες, από τη στιγμή που εισέβαλαν απρόκλητα και αδικαιολόγητα τα ρωσικά στρατεύματα στην πατρίδα τους.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι «η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει τρομερό ανθρώπινο πόνο και μαζικές καταστροφές. Οι Ουκρανοί επιδεικνύουν εντυπωσιακό θάρρος και αντίσταση, απέναντι στον τρόμο του πολέμου.

Η καλύτερη απάντηση και υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα. Ο ουκρανικός λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του και να τον στηρίζει».

Η έρευνα επιδεικνύει, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι νιώθουν ξεκάθαρα τον αντίκτυπο από τον πόλεμο που «εξαπέλυσε» η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, σχεδόν τα 2/3 των πολιτών θεωρούν ότι η ζωή τους θα αλλάξει (65%), +4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με διάστημα Απριλίου – Μαΐου.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματική αξία της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 72% των Ευρωπαίων να δηλώνουν ότι η πατρίδα τους έχει ωφεληθεί ως κράτος – μέλος. Στην Ελλάδα, αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 65% και την Κύπρο, στο 68%. Σχετικά με αυτά τα οφέλη, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρθηκαν κυρίως στη συμβολή της Ένωσης για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (36%, +6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2021).

Η μεγαλύτερη αύξηση αυτού του ποσοστού παρατηρείται στη Λετονία (+16 μονάδες), τη Λιθουανία (+15 μονάδες), την Εσθονία (+2 μονάδες), την Ολλανδία (+13 μονάδες), τη Μάλτα (+11 μονάδες) και την Πολωνία (+11 μονάδες), ως σαφής ένδειξη για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος της Ρωσίας, ενάντια στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα άλλα οφέλη, ξεχωρίζουν η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης (35%, +3 μονάδες) και η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας (30%, ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα).

Διαβάστε ακόμη: