«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση», υπογράμμισε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μιλώντας σήμερα (12/12) στο Στρασβούργο. «Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας του Άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της, σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος», γνωστοποίησε η κ. Μέτσολα.

Αναλυτικά, η ομιλία της Ρομπέρτα Μετσόλα

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νομίζω ότι δε θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου. Πρέπει να διαλέξω προσεκτικά τα λόγια μου, ώστε να μην επηρεάσω τις εν εξελίξει έρευνες ή με οιονδήποτε τρόπο, να υπονομεύσω το τεκμήριο της αθωότητας».

Θα το κάνω· επομένως, αν η οργή, ο θυμός, η θλίψη μου δε γίνουν εμφανή, σάς διαβεβαιώνω ότι είναι εκεί και με το παραπάνω – μαζί με την αποφασιστικότητά μου, να δυναμώσω αυτό το Κοινοβούλιο. Μην αμφιβάλλετε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας, δέχεται επίθεση. Οι εχθροί της δημοκρατίας, για τους οποίους η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δε θα σταματήσουν σε τίποτα.

Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν “εργαλειοποιήσει” ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μία προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες μας. Τα κακόβουλα σχέδιά τους, απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι εξαιρετικά περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να “διαλύσουν” αυτό το καταγγελλόμενο εγκληματικό δίκτυο, εδώ και αρκετό καιρό.

Έχουμε ενεργήσει συντονισμένα με τις αρχές, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα και διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου απαιτείται, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, τα γραφεία είναι σφραγισμένα και είναι δυνατή η διεξαγωγή κατ’ οίκον ερευνών. Συνόδευσα έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μία κατ’ οίκον έρευνα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ως προληπτικό μέτρο και πάλι, με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την εν λόγω Αντιπρόεδρο όλα τα καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να δρομολογήσω τη διαδικασία του Άρθρου 21 για να τερματισθεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου, σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος.

Ακόμη, είχα προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραμονής. Υπό το πρίσμα των ερευνών, αυτή η έκθεση πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή.

Γνωρίζω, επίσης, ότι δε βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσο διάστημα χρειασθεί. Η διαφθορά δε μπορεί να αποφέρει οφέλη και παίξαμε τον ρόλο μας, για τη διασφάλιση ότι αυτά τα σχέδια δε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Για να γίνω σαφής, οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. Μιλάμε για το σωστό και το λάθος, και σάς καλώ να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευθείτε αυτή τη στιγμή, για πολιτικό όφελος. Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε.

Βρίσκομαι στην πολιτική, όπως πολλοί από εσάς εδώ, για να καταπολεμήσω τη διαφθορά και να υπερασπισθώ τις αρχές της Ευρώπης. Πρόκειται για μία δοκιμασία των αξιών και των συστημάτων μας και συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σάς διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία. Δε θα υπάρξει ατιμωρησία, σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο, στο πλευρό του νόμου. Αισθάνομαι υπερήφανη για τον ρόλο και τη βοήθειά μας, σε αυτή την έρευνα.

Δε θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Θα αρχίσουμε μία εσωτερική έρευνα, ώστε να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο στεγανά.

Δε θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα δρομολογήσουμε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία, για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους έχουν με τρίτες χώρες, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα “ταρακουνήσουμε” αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας, για να το κάνουμε. Θα προστατεύσουμε αυτούς που μάς βοηθούν να εκθέσουμε την εγκληματικότητα και θα εξετάσω τα συστήματα για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό να δω πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα.

Αλλά πρέπει, επίσης, να πω ότι, αν και μπορούμε πάντα να επιδιώξουμε την αύξηση των αποτρεπτικών παραγόντων και της διαφάνειας, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι για τους οποίους μία σακούλα μετρητών, θα αξίζει πάντα τον κίνδυνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι θα συλληφθούν. Ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν και πως θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου. Όπως συνέβη, σε αυτή την περίπτωση. Αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για όλους μας, αλλά γνωρίζω ότι αν συνεργασθούμε, μπορούμε να βγούμε ισχυρότεροι από αυτό.

Για εσάς, τους συναδέλφους που έζησαν αυτές τις ημέρες μαζί με εμένα, επιτρέψτε μου να πω και πάλι πόσο βαθιά απογοητευμένη είμαι. Ξέρω ότι όλοι έχετε το ίδιο συναίσθημα. Σε εκείνους τους κακόβουλους παράγοντες και τρίτες χώρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν τον δρόμο τους, προς τα εμπρός, ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση και μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των ΜΚΟ μας. Σάς λέω ότι θα βρείτε αυτό το Κοινοβούλιο, σταθερά απέναντί σας. Είμαστε Ευρωπαίοι και προτιμούμε να κρυώσουμε, παρά να ξεπουληθούμε».

Διαβάστε ακόμη: