H Saudi Aramco ανακοίνωσε κέρδη ύψους 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022. Ρεκόρ όχι μόνο για αυτή την εταιρεία, αλλά για οποιαδήποτε άλλη πετρελαϊκή ή φυσικού αερίου.

Τα κέρδη της Aramco αυξήθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με μία χρονιά νωρίτερα, χάρη στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας ξεπέρασαν εκείνα της Shell, της BP, της Exxon και της Chevron αθροιστικά.

«Η Aramco πέτυχε οικονομικές επιδόσεις ρεκόρ το 2022, καθώς ενισχύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της αυξημένης ζήτησης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο- της οποίας το 95% ανήκει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας- ανακοίνωσε μέρισμα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο. Επίσης το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε την έκδοση μπόνους μετοχών, με τους επενδυτές να λαμβάνουν μία επιπλέον μετοχή για κάθε 10 που κατέχουν.

Aramco: Η σύγκριση με τα κέρδη άλλων πετρελαϊκών

Αν και τα κέρδη όλων των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πέρυσι, μεταξύ άλλων εξαιτίας του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, η Aramco τις ξεπέρασες όλες κατά πολύ.

Τα κέρδη της εταιρείας για το 2022 είναι τριπλάσια από εκείνα της Exxon– που ανήλθαν σε 56 δισεκατομμύρια- ενώ είναι τετραπλάσια και πλέον από εκείνα της Shell (39,9 δισ.), της Chevron (36,5 δισ.) και της BP (27,7 δισ.), οι περισσότερες από τις οποίες επίσης κατέγραψαν ρεκόρ.

Η Aramco- η δεύτερη πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο μετά την Apple- ανέφερε πως τα οικονομικά αποτελέσματα «ενισχύθηκαν από τις ισχυρότερες τιμές αργού πετρελαίου και τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων» μεταξύ άλλων.

Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει επανέλθει στα 82 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει τα 120 δολάρια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Aramco επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύσει στην αύξηση της μέγιστης δυνατής παραγωγής σε 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027.

Διεθνής Αμνηστία: Σοκαριστικά τα κέρδη της Aramco

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «σοκαριστικά» τα κέρδη της Aramco και επεσήμανε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι σοκαριστικό μία εταιρεία να έχει κέρδη που ξεπερνούν τα 161 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο με την πώληση ορυκτών καυσίμων, τον μεγαλύτερο παράγοντα της κλιματικής κρίσης», τόνισε η Ανιές Καλαμάρ, γενική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι ακόμη πιο σοκαριστικό επειδή αυτό το πλεόνασμα συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης για το κόστος διαβίωσης και με τη βοήθεια της αύξησης των τιμών ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα