Οι ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν απότομα χαμηλότερα την Τετάρτη, με το κλίμα των αγορών να κλονίζεται από την παρακώλυση των συνομιλιών για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,7%, με σχεδόν όλους τους κλάδους να υποχωρούν περισσότερο από 1% και τις μετοχές των αυτοκινήτων, των τραπεζών, των ασφαλίσεων και των ταξιδιών να έχουν πτώση άνω του 2,5%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7629.44 μονάδες αρνητικός κατά 1,72%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 1,68%, στις 15881.47. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 1,79%, στις 7246.9. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26555.5 μονάδες μειωμένος κατά 2,28%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9145.6 μονάδες αρνητικός κατά 1,31%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρωί της Τετάρτης έδειξαν πτώση του ονομαστικού επιτοκίου από 10,1% σε 8,7%, αν και αυτό ήταν πάνω από μια εκτίμηση της συνεναιτικής εκτίμησης του Reuters για 8,2%. Οι τιμές αυξήθηκαν 1,2% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη 0,8%.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά υποχώρησε πολύ ελαφρά, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 19,1%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπλήρωσε την Τρίτη την θέση της Τράπεζας της Αγγλίας λέγοντας ότι δεν αναμένει πλέον ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι είχε μια «παραγωγική» συζήτηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, αλλά υπήρχαν λίγες ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις την Τρίτη. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε προηγουμένως τους νομοθέτες ότι μια χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου είναι «πολύ πιθανή».

Οι αγορές διαπραγματεύτηκαν χαμηλά παγκοσμίως, με τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού να υποχωρούν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ να κινούνται χαμηλότερα.

Διαβάστε περισσότερα