Ραγδαία αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν και ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία άρχισε να εξαλείφεται από την ετήσια σύγκριση των τιμών καταναλωτή.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μειωμένος από το 10,1% τον Μάρτιο, αλλά πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών για 8,2% που προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

“Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου συνέβαλαν κατά 1,42 ποσοστιαίες μονάδες στην πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τον Απρίλιο, αλλά η συνιστώσα αυτή εξακολουθεί να συμβάλλει κατά 1,01 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο πληθωρισμό”, ανέφερε το ONS στην έκθεσή του, σύμφωνα με το CNBC.

“Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο και συνέβαλαν στον υψηλό ετήσιο πληθωρισμό, ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησε, από 19,2% το έτος έως τον Μάρτιο του 2023, σε 19,1% το έτος έως τον Απρίλιο του 2023″.

Ωστόσο, το ONS δήλωσε ότι οι ενδεικτικές μοντελοποιημένες εκτιμήσεις του υποδηλώνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος υψηλότερος που παρατηρείται εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%, πάνω από την εκτίμηση συναίνεσης για 0,8%.

Διαβάστε περισσότερα