search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ήπιας στρατηγικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από ότι αναμένεται επί του παρόντος, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

ektlagard

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από ότι αναμένεται επί του παρόντος, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί σειρά από αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Τα σχόλιά της -σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλας Κνοτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα- θεωρείται πιθανό να περιορίσουν τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ επρόκειτο να ακολουθήσει μια πιο ήπια στρατηγική αυξήσεων επιτοκίων βραχυπρόθεσμα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε το ποσοστό ρεκόρ 10,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, αλλά οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι θα μειωθεί στο 10,4% σε μια γρήγορη ανάγνωση για τον Νοέμβριο.

Σε αντίθεση με ορισμένους επενδυτές και ακόμη και τον αναπληρωτή της -Λουίς ντε Γκίντος- η Λαγκάρντ ανέτρεψε τις εκτιμήσεις ότι το υψηλό για το επίπεδο του πληθωρισμού στην ένωση έχει ήδη καταγραφεί.

Η επικεφαλής Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να βλέπουν ξεκάθαρο upside risk για το επίπεδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση του Reuters οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν βλέπουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να φτάνει στο 8,5% φέτος, 6,0% το επόμενο έτος και 2,3% το 2024 πριν επιτύχει τελικά τον στόχο της ΕΚΤ για 2% το 2025.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων κατά 200 μονάδες βάσης στο 1,5% σε τρεις μήνες για να περιορίσει τη ζήτηση σε μια προσπάθεια να μειώσει την αύξηση των τιμών.

Οι αγορές ταλαντεύονται για το εάν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής της κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις 15 Δεκεμβρίου και για το επίπεδο στο οποίο θα κορυφωθεί το κόστος δανεισμού, το οποίο γενικά εκτιμούν γύρω στο 3%.

Διαβάστε ακόμη: