Όταν πλήττεται για οποιοδήποτε λόγο η τραπεζική πίστη, η ταχεία εξισορρόπηση του τραπεζικού συστήματος είναι τουλάχιστον μια πρόκληση για τα αντανακλαστικά των ρυθμιστικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών.

Είναι σαφές  ότι όταν εμπορεύεσαι ένα “άυλο περιουσιακό στοιχείο” όπως το υπόλοιπο της ποσότητας χρήματος πέραν των υποχρεωτικών και λοιπών ρευστών διαθεσίμων που διακρατούν τα τραπεζικά ιδρύματα στα ταμεία τους, αυτή η “πίστη” είναι η μόνη που δύναται να κρατήσει το σύστημα σε λειτουργεία. Σε κάθε περίπτωση ένας τριγμός δεν είναι πάντα καταστροφικός, αρκεί να ενεργοποιηθούν εγκαίρως αυτά τα αντανακλαστικά.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι εξ ορισμού αυτές που καλούνται να απαντήσουν την πρόκληση.

Τί γίνεται όμως όταν ο τριγμός προκύπτει εν μέσω μιας ούτως η άλλως απαιτητικής διεθνούς συγκυρίας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και όταν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς είναι ήδη αφιερωμένες στην απάντηση ενός πεισματικά υψηλού πληθωρισμού που έχει καλές πιθανότητες να προαχθεί σε στασιμοπληθωρισμό?

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις διάσωσης των First Republic και Credit Suisse η διαπραγμάτευση των χρηματιστηριακών δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν σήμερα την ανησυχία των επενδυτών.

Υποχωρούν τα futures των δεικτών στην Αμερική

Λίγο πριν το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή τα futures του βιομηχανικού μέσου Dow Jones κατέγραφαν απώλειες  καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το μέλλον της First Republic και άλλων τραπεζών. Ο δείκτης των 30 μετοχών υποχώρησε 151 μονάδες ή 0,5%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,2%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 0,1%.

Στην έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης ο κεντρικός δείκτης των ΗΠΑ βυθίστηκε κατά 400 μονάδεςΟ S&P 500 υποχώρησε 1,1%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 0,7%.

Η First Republic υποχώρησε 15% παρόλο που κέρδισε σχεδόν 10% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν μια ομάδα τραπεζών δήλωσε ότι θα βοηθούσε την First Republic με καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή η πτώση επιβάρυνε το SPDR Regional Banking ETF (KRE) , που σημείωσε πτώση 2,9%.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Credit Suisse μειώθηκαν επίσης κατά 5,8% καθώς οι έμποροι αξιολόγησαν προσεκτικά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια φράγκα (σχεδόν 54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Σημειώνεται ότι οι μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες όταν η αγορά έκλεισε την Πέμπτη.

Χάνεται η παρτίδα όχι το εβδομαδιαίο παιχνίδι στη Wall Street

Ωστόσο, η αγορά βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σημειώσει νίκες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν και το τι θα μπορούσε να σημαίνει η τραπεζική κρίση για τη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Ο Dow σημειώνει άνοδο 0,5% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 έχει προχωρήσει 2,3% — με ρυθμό για την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τον Ιανουάριο. Ο Nasdaq Composite κέρδισε 5,1%, σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα