Πέραν πάσης προσδοκίας εξελίσσεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την διάθεση του 20% + 2% που ελέγχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς ασφαλείς πληροφορίες του «R» αναφέρουν ότι η ζήτηση έχει ξεπεράσει ήδη τα 6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοση κατά 6 φορές.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για άνευ προηγούμενου επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικό asset καθώς το book building χρειάστηκε λίγα λεπτά ώστε να καλυφθεί καθώς σχεδόν άμεσα οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία «τρέχει» παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, όσο και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου.

Οι πηγές αναφέρουν ότι στις επαφές που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες με τους ξένους επενδυτές υπήρξε σημαντικό έμπρακτο ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχών από μακροχρόνιου χαρακτήρα επενδυτές όπως η Capital Group, η Fidelity κ.ά., ενώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζες και οι Σύμβουλοι της έκδοσης έκριναν τελικά ότι δεν χρειάζεται η τοποθέτηση cornerstone επενδυτή.

Συνολικά οι διεθνείς επαφές της συμβούλου Goldman Sachs, προσέλκυσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζωηρό ενδιαφέρον από 20 – 22 μεγάλα funds του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός της εντυπωσιακής υπερκάλυψης από την πρώτη ημέρα, το βιβλίο προσφορών θα κλείσει ταυτόχρονα για διεθνή και ελληνική δημόσια προσφορά μεθαύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, καθορίζοντας την τελική τιμή διάθεσης και την κατανομή των μετοχών στους νέους μετόχους.

Ζητούμενο η τιμή

Την ίδια στιγμή ζητούμενο για τους επενδυτές είναι το ύψος του discount με το οποίο θα γίνει η πώληση των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές θα διατεθούν με εύρος τιμής από 5 έως 5,44 ευρώ, με το ανώτατο σημείο του εύρους να ισοδυναμεί με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής και το χαμηλό (5 ευρώ) με discount της τάξης του 8% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής.

Το ελληνικό κομμάτι

Σε ότι αφορά στην διάθεση μετοχών στην ελληνική επενδυτική κοινότητα, έχει ανακοινωθεί ότι, μέσω Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα φθάσει στο 4,99%, απορροφώντας το επιπλέον 1,99% που δύναται να διατεθεί όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και για τη Δημόσια Πρόταση στην ελληνική αγορά, τόσο από retail επενδυτές όσο και από family offices.

Μεταξύ των τελευταίων, αναμένονται και ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα της εγχώριας αγοράς, τα οποία θα συνυπάρξουν με διεθνή, μακροπρόθεσμα μεγάλα funds στο νέο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.

Την επιτυχία πιστώνεται ο o CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος χθες πραγματοποίησε οργανωμένες συναντήσεις με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Ευτύχης Βασιλάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Αντώνης Κομνηνός, μέλη της οικογένειας Μαρτίνου κ.ά., προκειμένου να τους παρουσιάσει τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας.

Σημαντική είναι επίσης και η συμβολή της διοίκησης του ΤΧΣ και του Διευθύνοντος Συμβούλου Ηλία Ξηρουχάκη ο οποίος όλες αυτές τις εβδομάδες επωμίστηκε μεγάλο μέρος της διαδικασίας για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες και όπως όλα δείχνουν οι χειρισμοί του θα στέψουν με επιτυχία τη μεγαλύτερη συναλλαγή που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο εντός του 2023 εισφέροντας αυξημένα έσοδα για τα κρατικά Ταμεία.

Διαβάστε ακόμη: