Στο μικροσκόπιο των Θεσμών βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, με την θεματολογία να περιλαμβάνει σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την πορεία των ελληνικών τραπεζών τους επόμενους μήνες.

Σε conference call με τους Θεσμούς οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πέρασαν από διαδικασία «εξονυχιστικού» ελέγχου για όλους σχεδόν τους βασικούς οικονομικούς δείκτες όπως η πορεία των κόκκινων δανείων, οι εκδόσεις ομολόγων, η χρηματοδότηση της οικονομίας κ.α.

Παραδοσιακά η ποιότητα του ενεργητικού και η πορεία των κόκκινων δανείων αποτελεί βασική πρόκληση των ελληνικών τραπεζών και ως τούτου οι θεσμοί ζήτησαν από τους τραπεζίτες αναλυτική και πλήρη εικόνα για τις τάσεις δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων του σταδίου 2 αλλά και για δάνεια ρυθμισμένα τα οποία οδηγούνται ξανά στο να γίνουν κόκκινα.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέφεραν ότι εκτός από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων για τα οποία έχουν λάβει σχετικές προβλέψεις δεν παρατηρούν την σοβαρή τάση δημιουργίας νέου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων και ότι η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσημη.

Σε ό,τι δε αφορά τους ιδιώτες που έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι τα επιτόκια παραμένουν παγωμένα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εικόνα που έδωσαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στους διεθνείς αναλυτές κατά τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου και η οποία, όλα τα στοιχεία συνηγορούν μέχρι στιγμής ότι θα παραμένει παρόμοια και για το 3ο τρίμηνο.

Εκπνέει η προθεσμία για διορθώσεις στα μισθωτήρια συμβόλαια

Θεσμοί για τράπεζες – Κριτική για τον Φορέα Ακινήτων

Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν οι Θεσμοί για το ζήτημα στήριξης των ευάλωτων οφειλετών όπου επιθυμούν να σταματήσει και την πορεία υιοθέτησης του Φορέα Επαναπόκτησης Ακινήτων που ως γνωστόν έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Η απάντηση ήταν ότι η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει υποβάλει Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών σειρά τροποποιήσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Ακινήτων που θα επιφέρουν συνολικά αναβάθμιση της εσωτερικής απόδοσης (IRR) των επενδυτών, καθιστώντας έτσι ελκυστική τη συμμετοχή ιδιωτών. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές που μπαίνουν στην αγορά των NPLs έχουν αποδόσεις τουλάχιστον 15% και υπ’ αυτό το πρίσμα ο Φορέας θα πρέπει να τους προσφέρει απόδοση σε διψήφιο νούμερο, πόσω μάλλον καθώς θα αποκτήσουν ακίνητα ευάλωτων οφειλετών.

Στο συνολικό πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα του νέου Ηρακλή τον οποίο αναμένουν ως «μάνα εξ ουρανού» οι τράπεζες για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Ο νέος «Ηρακλής» θα είναι ακριβότερος για τις τράπεζες που θα τον χρησιμοποιήσουν, καθώς η υψηλότερη αξιολόγηση που θα φέρει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις τράπεζες για υψηλότερες προβλέψεις στα δάνεια που θα τιτλοποιούν.

Ο νέος νόμος υπαγορεύεται πλέον από το πλαίσιο των κανόνων που έθεσε εκ των υστέρων η Eurostat για τις τιτλοποιήσεις δανείων και έχοντας το βλέμμα στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο δημόσιο χρέος τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες στις ανακτήσεις των τιτλοποιήσεων.

Τράπεζες: Ναι μεν μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Εκτός στόχων οι χορηγήσεις νέων δανείων

Οι τάσεις πιστωτικής επέκτασης ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο μέσα από προγράμματα και από το RRF όσο και χωρίς αυτά ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ανέλυσαν οι τράπεζες με τους θεσμούς δεδομένης της προβληματικής πιστωτικής επέκτασης που χαρακτηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι τραπεζίτες παραδέχθηκαν ότι οι νέες χορηγήσεις δανείων για το 2024 είναι εκτός στόχων καθώς η καλοκαιρινή καθίζηση που παρατηρήθηκε και τα πρώτα φθινοπωρινά στοιχεία, καθιστούν πλέον ανέφικτες τις επιδόσεις πιστωτικής επέκτασης που είχαν αρχικά τεθεί. Η τάση που επικράτησε στις νέες εκταμιεύσεις τους καλοκαιρινούς μήνες δύσκολα θα αναστραφεί μέχρι το τέλος του έτους και προχωρούν σε αναπροσαρμογή των στόχων για το σύνολο του 2023, τοποθετώντας χαμηλότερα τον πήχη για την καθαρή πιστωτική επέκταση.

Για την εξέλιξη, επικαλέστηκαν την πολιτική της ΕΚΤ να αυξήσει κατακόρυφα τα επιτόκια τον τελευταίο ένα χρόνο η οποία και προκάλεσε «τσουνάμι» πρόωρων αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις με σημαντικά αποθέματα ρευστότητας. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες, αν και υπήρχε αύξηση στα νέα δάνεια, να μην μπορέσουν τελικά να εμφανίσουν μέχρι τέλος Αυγούστου καθαρή πιστωτική επέκταση.

Η εικόνα αυτή πάντως δεν προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών που σκέφτονται να δώσουν μια τελευταία «μάχη» το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αρχικά στην στεγαστική πίστη επιχειρείται προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης με βασικό όπλο την στρατηγική συγκράτησης των επιτοκίων τόσο στα σταθερής όσο και στα κυμαινόμενης διάρκειας δανειακά προϊόντα, ενώ στην επιχειρηματική πίστη έχουν εκπονήσει μια επιθετική πολιτική χορηγήσεων για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, ειδικά για τις επιχειρήσεις με αιχμή τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυξάνεται, αντί να μειώνεται, η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων!

Στα ύψη τα επιτόκια χορηγήσεων

Ερωτώμενες οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την προωθούμενη επιτοκιακή πολιτική τους, τόνισαν ότι παρά την μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων.

Αντίθετα λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ τον τελευταίο χρόνο αλλά και των εκτιμήσεων για τους επόμενους μήνες, τα επιτόκια χορηγήσεων αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα.

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και ο σχεδιασμός για την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια την αποπληρωμή των TLTRO αλλά και των εκδόσεων MREL με τους τραπεζίτες να δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν στο ακέραιο της δεσμεύσεις τους καλύπτοντας πλήρως όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στα παραπάνω θέματα.

Εκτενής συζήτηση διενεργήθηκε και σε ότι αφορά τα business plans των τραπεζών καθώς επίσης και τα προγράμματα μετασχηματισμού τους, την ψηφιοποίησή τους και τα σχέδια επέκτασής τους.

Διαβάστε ακόμη: