Τρίμηνη παράταση , που μπορεί λόγω πολιτικών συνθηκών να εξελιχθεί σε εξάμηνη , έρχεται για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν περάσει στα χαρτοφυλάκια των servicers.

Αν και στην κοινή γνώμη για αντιπολιτευτικούς κυρίως λόγους καλλιεργείται η εντύπωση ότι όπου να’ ναι αρχίζει η μαζική πώληση 700.000 ακινήτων που βρίσκονται στην επίμαχη ζώνη , αφού το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου , η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Ναι μεν πρόκειται να γίνει συζήτηση , αλλά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δημοσιευθεί η απόφαση τη Ολομέλειας απαιτείται δικαστικός χρόνος ενός τουλάχιστον τριμήνου.

Άρα μέχρι το καλοκαίρι , πολύ δύσκολα θα διαμορφωθούν οι συνθήκες να ξεπεραστεί η προηγούμενη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που «φρέναρε» τους πλειστηριασμούς από servicers.

Αν μάλιστα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις ( πχ διπλές εκλογές ) που θα επιβαρύνουν τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης τότε ενδέχεται η οριστική απόφαση να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο με σοβαρές συνέπειες τόσο στην κτηματαγορά, όσο και στο συνολικό πλαίσιο των ενυπόθηκων δανείων.

Σήμερα ο μεγαλύτερος όγκος των κόκκινων δανείων βρίσκεται πλέον στα χέρια εξειδικευμένων εταιρειών, τις Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, τους servicers.

Σύμφωνα με την Ανάλυση Δανείων υπό διαχείριση από τις ΕΔΑΔΠ, της Τράπεζας της Ελλάδος το συνολικό ποσό ανέρχεται πλέον σε 87 δισ., από 7 δισ. προ τετραετίας.

Σε 700.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ακινήτων κάθε κατηγορίας τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα με τη μορφή εγγυήσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Προφανώς και δεν είναι δυνατόν το σύνολο των ακινήτων να οδηγηθεί άμεσα προς πώληση, αφού κάτι τέτοιο δεν το «σηκώνει» η αγορά .

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο το 20%-25% αυτών των ακινήτων θα διατεθεί προς πώληση σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου εκτιμούν ότι το πλήθος των ακινήτων που θα κληθεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 30.000 και 35.000 ετησίως.

Όμως στην Ελλάδα οι διαδικασίες ωρίμανσης προκειμένου ένα ακίνητο να βγει στην αγορά είναι χρονοβόρες, και μπορεί εύκολα να φτάσει τους 10-12 μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι η διάθεσή τους στην αγορά θα γίνει σταδιακά και αυτό από μόνο του καθιστά την απορρόφησή τους εφικτή.

Επισημαίνεται ότι η απορρόφηση ευνοείται επίσης και από την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά τον τελευταίο χρόνο και από την υπερβάλλουσα ζήτηση που εκδηλωνόταν μέχρι πρόσφατα από πλευράς Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Εν αναμονή των εξελίξεων η κατάσταση στο χώρο της οικοδομής κρίνεται εκρηκτική για μια σειρά λόγους.

Αφενός ο πληθωρισμός έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών συγχρόνως έχει εκτινάξει το κόστος κατασκευής.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, παρουσίασε ετήσια αύξηση 12,4% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην ηλεκτρική ενέργεια 30,4%, στο πετρέλαιο κίνησης 29,6%, στο σίδηρο οπλισμού 18,1%, στα παρκέτα 17,3% και στους χάλκινους αγωγούς 15,8%.

Αυτό διαμορφώνει τις τιμές του κατασκευαστικού κόστους σε επίπεδα που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τόσο σε κατασκευαστές όσο και σε αγοραστές.

Όμως ο πληθωρισμός από την άλλη βοηθάει την αγορά κατοικίας γιατί διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι η τοποθέτηση σε ακίνητα αντισταθμίζει τον πληθωριστικό κίνδυνο και αναμένεται οι Έλληνες να στραφούν στην αγορά ακινήτου ως καλύτερη λύση για τα χρηματικά διαθέσιμά τους.

Διαβάστε ακόμη: