Η καταστολή του Πεκίνου στην κάποτε καυτή αγορά ακινήτων έχει επικεντρωθεί στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους της κερδοσκοπίας και στους υπερχρεωμένους developers όπως η Evergrande. Παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές προσπάθειες, οι πωλήσεις κατοικιών έχουν υποχωρήσει καθώς η συνολική οικονομία επιβραδύνεται.

Αυτή την εβδομάδα, μια συνάντηση κορυφαίων κινέζων ηγετών σημείωσε μια «μεγάλη αλλαγή» στη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ακινήτων – και ζήτησε προσαρμογές πολιτικής. Αυτό σύμφωνα με μια μετάφραση του CNBC της κινεζικής ανάγνωσης συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου τη Δευτέρα.

Η ανάγνωση αφαίρεσε επίσης τη φράση «τα σπίτια είναι για να μένεις, όχι για κερδοσκοπία» — που χρησιμοποιείται συχνά στην Κίνα ως μάντρα για μια αυστηρή πολιτική στην αγορά ακινήτων.

«Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ο κορυφαίος κίνδυνος που σχετίζεται με τα ακίνητα δεν είναι πλέον ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος, αλλά ο κίνδυνος ύφεσης», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie.

Η πρώτη φορά που Κινέζοι αξιωματούχοι μίλησαν για αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση ακινήτων ήταν σε συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Στη συνέχεια, ο αξιωματούχος της PBOC υπαινίχθηκε τις επικείμενες πολιτικές για την αγορά ακινήτων.

Αυτή την εβδομάδα, η ανάγνωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου υψηλότερου επιπέδου περιελάμβανε παρόμοια γλώσσα.

Ο δείκτης ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Hang Seng σημείωσε άνοδο 9,78% την Τρίτη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η χαλάρωση των περιορισμών αγορών θα μπορούσε να έρθει αργότερα φέτος για τις μικρότερες πόλεις της Κίνας.

Διαβάστε περισσότερα