Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 37 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες όπως μεταδίδουν Reuters και BBC.

Το παγόβουνο A23a, όπως λέγεται, είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής και το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

Ωστόσο, εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, κινείται γρήγορα, με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων και ρευμάτων.

«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την πορεία του.

Το παγόβουνο είχε αρχίσει να συρρικνώνεται και αφού ξεκίνησε να κινείται, πλησιάζει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής ενώ είναι πιθανό να εισέλθει στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής, το οποίο θα το εκτοξεύσει στον Νότιο Ατλαντικό κατά μήκος ενός μονοπατιού που είναι γνωστό ως «μονοπάτι των παγόβουνων».

To παγόβουνο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Όσο για τον λόγο που το παγόβουνο κινείται τη δεδομένη στιγμή είναι υπόι έρευνα καθώς είναι άγνωστη η αιτία.

«Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα» πρόσθεσε ο Μαρς.

Εάν σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί.

Ο μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.

Ένα άλλο σενάριο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.

Διαβάστε ακόμη: