Το έργο «Les Flamants» του Ανρί Ρουσό πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ στη δημοπρασία των Christie’s για 43,5 εκατομμύρια δολάρια, σε μια βραδιά που έδειξε την τάση των συλλεκτών να επιστρέψουν σε κλασικές αξίες.

Τα συνολικά έσοδα της βραδιάς έφτασαν τα 500 και πλέον εκατομμύρια. «Ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε», όπως είπε ο υπεύθυνος των Christie’s, εννοώντας τις επίμονες ανησυχίες για πιθανή ύφεση και τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν ο μεγάλος, στυλιζαρισμένος πίνακας τροπικών τοπίων του Ρουσό, Les Flamants (1910), τον οποίο ο οίκος Christie’s ανέμενε να πουλήσει σε τιμή μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή που τελικά σχεδόν διπλασιάστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 10 φορές το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για ένα πίνακα του Ρουσό, που σημειώθηκε το 1998.

Το ίδιο συνέβη με μια μικρή αυτοπροσωπογραφία του Φράνσις Μπέικον του 1969. Οι προσφορές ξεπέρασαν την αρχική εκτίμηση, με τον πίνακα να πουλιέται στα 34,6 εκατ. δολάρια, ενώ ένα πορτρέτο της φωτογράφου Λι Μίλερ του Πικάσο από το 1937 ξεπέρασε τη χαμηλή εκτίμηση των 20 εκατομμυρίων δολαρίων και ένας πίνακας του Ντε Κούνινγκ πουλήθηκε στα 30,8 εκατομμύρια δολάρια.

Λιγότερο καλά πήγε η πώληση τριών μεγάλων καμβάδων του Τζάσπερ Τζονς, ενώ αρκετά έργα αποσύρθηκαν και δέκα δεν κατάφεραν να πουληθούν πάνω από την εκτίμηση, όπως ένας πίνακας του Φίλιπ Γκάστον που δεν κατάφερε να πιάσει τη χαμηλή εκτίμηση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας πίνακας του Άλεξ Κατζ, το Red Band (1978)μ πουλήθηκε στη χαμηλή εκτίμηση των 2 εκατομμυρίων.

Η συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen πυροδότησε ενθουσιασμό και τα έργα των Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Τζόρτζια Ο’ Κιφ και Έντουαρντ Χόπερ πουλήθηκαν πάνω από την εκτίμησή τους, με τους δυο πίνακες με τοπία του Χόκνεϊ να πιάνουν 16,5 εκατομμύρια δολάρια και 12,4 εκατομμύρια δολάρια.

Κορυφαίος πίνακας αυτής της παρτίδας, το έργο της Ο΄Κιφ Black Iris VI (1936) πουλήθηκε για 21,1 εκατομμύρια δολάρια. Το σύνολο της συλλογής του Άλεν συνολικά έχει αποφέρει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εδώ και μερικούς μήνες.

Οι υπεύθυνοι του οίκου δημοπρασιών υποστηρίζουν ότι όλοι θέλουν μαζί με τα έργα να αγοράσουν και «ιστορία», και οι τρεις μεγάλοι οίκοι Christie’s, Phillips και Sotheby’s εκτιμούν ότι οι «ανοιξιάτικες πωλήσεις» τους στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να αποφέρουν περισσότερα από 2,2 δισ. δολάρια, παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες.

Διαβάστε περισσότερα