Η αυλαία του 39ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ανοίγει μεθαύριο Πέμπτη, στις 8.30 το βράδυ με μουσική παράσταση από τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις ερασιτεχνικού θεάτρου από όλη την Ελλάδα, θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και τιμητικές εκδηλώσεις σε σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής και του θεάτρου: σ’ αυτό το πλαίσιο θα τιμηθούν η Μπέτυ Λιβανού, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Σουξές, ενώ η αυλαία θα πέσει το Σάββατο 23 Μαρτίου με την απονομή των βραβείων και αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο.

Το φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου αποτελεί θεσμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην Καρδίτσα, με την πόλη να ζει στους ρυθμούς του κάθε χρόνο τις μέρες του Μαρτίου, μαζί με ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, έρχονται σε επικοινωνία και διάδραση μεταξύ τους και επιστρέφουν κάθε χρόνο καλύτεροι σ’ αυτό το -σχεδόν- θεσμικό ραντεβού τους.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Για δέκα ημέρες, η Καρδίτσα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

Οι συμμετέχοντες θα αξιολογηθούν από την Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από πέντε αξιόλογους ανθρώπους της Τέχνης και του πολιτισμού.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού αναμένεται να αποτελέσει η παρουσία του κορυφαίου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παραστεί στην Τελετή Λήξης, το Σάββατο 23 Μαρτίου, στο τιμητικό αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει για εκείνον η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Για το έργο του θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, εικαστικός Θανάσης Λάλας και, στη συνέχεια, θα του απονεμηθεί τιμητική πλακέτα για το έργο και την προσφορά του στη μουσική και στην Τέχνη.

Αμέσως μετά, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρακολουθήσει το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας το οποίο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε εκείνον και στο σπουδαίο έργο του.

Τέλος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν δωρεάν επιμορφωτικές συναντήσεις, ανοιχτές στο κοινό της Καρδίτσας, με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και λοιπούς προσκεκλημένους που θα μιλήσουν για την Τέχνη τους τόσο σε ενήλικο κοινό, όσο και σε μαθητές.

Δεν θα λείψουν οι δράσεις και για τα παιδιά, μέσα από θεατρικά παιχνίδια και άλλα δρώμενα.

Η Καρδίτσα ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και να στείλει το δικό της μήνυμα. Το μήνυμα ότι ο πολιτισμός μας ενώνει και αποτελεί την καλύτερη μορφή αντίστασης απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Το πρωί της Τρίτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου καλώντας τον κόσμο να στηρίξει ενεργά τη διοργάνωση.

SYN-1

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα πρόνοιας Αθηνά Πέτσα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Καρδίτσας Στέφανος Θεολόγης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Γιώργος Μπούκης και από τη διοργανώτρια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ο Πρόεδρος Μανώλης Στεργιόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Καραντάνας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Οι τέσσερις δεκαετίες του θεσμού είναι πλούτος, όχι μόνο για την ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας της χώρας μας, αλλά και για την καλλιέργεια αντίστοιχης καλλιτεχνικής αισθητικής στην Καρδίτσα».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Καρδίτσας Στέφανος Θεολόγης δήλωσε πως ο Δήμος Καρδίτσας στηρίζει εμπράκτως και ποικιλοτρόπως και τη φετινή διοργάνωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Πρότεινε δε την καθιέρωση ενός Βραβείου (όχι απαραίτητα σε ετήσια βάση) σε έναν Καρδιτσιώτη από το χώρο της Τέχνης (όπως έναν καλλιτέχνη ή έναν καθηγητή θεατρολογίας).

Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Γιώργος Μπούκης υπογράμμισε πως «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας είναι εδώ, παρούσα, δίπλα στο Φεστιβάλ. Σε ένα Φεστιβάλ που δίνει και πολιτιστική αλλά και οικονομική πνοή στον τόπο».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος υπογράμμισε πως «39 χρόνια Φεστιβάλ Θεάτρου, 39 χρόνια Τέχνης στην Καρδίτσα. Ευχαριστώ το Δ.Σ. της Ένωσης, τους εθελοντές και το κοινό της Καρδίτσας που στηρίζει διαχρονικά το θεσμό. Είναι το μόνο Φεστιβάλ (με εξαίρεση μία χρονιά λόγω της πανδημίας) που δεν σταμάτησε την πορεία του. Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι παγκόσμια προσωπικότητα. Δεν υπάρχει στίχος που να μελοποίησε και να μην τον έχουμε τραγουδήσει. Θα τιμηθούν, επίσης, για το έργο και την προσφορά τους οι ηθοποιοί Γιώργος Κωνσταντίνου, αυτός ο εκφραστής του ΄΄ελιξίριου΄΄ που είναι ο πολιτισμός, η Μπέτυ Λιβανού και ο Γιώργος Σουξές. Στην έναρξη θα απολαύσουμε τον Κώστα Λειβαδά και την Αντριάνα Μπάμπαλη σε μια εξαιρετική μουσική παράσταση».

Την κριτική επιτροπή στελεχώνουν κάθε χρόνο άνθρωποι της Τέχνης – φέτος  ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές, η ηθοποιός Γεωργία Ζώη, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζηπαππάς και η χορογράφος Κάλλια Θεοδοσιάδη.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και των παράλληλων εκδηλώσεων:

programma-39ou-festival

Πέμπτη 14 Μαρτίου – Ώρα 8.30μ.μ.

-Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί
-Μουσική παράσταση με τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη

livadas-babali

Παρασκευή 15 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Studio ΕΡΓΟΝ Θεσσαλονίκης
Έργο: «ΝONA» του Ρομπέρτο Κόσσα

Σάββατο 16 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο» Πύργου Ηλείας
Έργο: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

Τιμητικό αφιέρωμα στην ηθοποιό Μπέτυ Λιβανού
Ομιλήτρια: Βασιλική Μακρή, ηθοποιός, Καλλιτεχνική Δ/ντρια του Θεάτρου «Όψεις»

livanou

Κυριακή 17 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Ομάδα Θεάτρου Άνω Λιοσίων «Υπερφωτισμένοι»
Έργο: «PRANA, μια ενεργειακή κωμωδία» του Γιάννη Γαλανόπουλου

Δευτέρα 18 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Θεατρική Ομάδα «Η ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ» Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης
Έργο: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Άννας Δήμου

Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντίνου

Ομιλητής: Σπύρος Σιδέρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας

giorgos_konstantinou

Τρίτη 19 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου ΣΥΝΘΕΣΗ

Έργο: «BLACK BIRTHDAY» του Κώστα Σταύρου

Τετάρτη 20 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Θεατρική Ομάδα «Επέκεινα» Πτολεμαϊδας

Έργο: «Ροζ Μολότοφ» των Ρέππα – Παπαθανασίου

Πέμπτη 21 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Επί Σκηνής» Δήμου Ζίτσας

Έργο: «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσσι Ουίλιαμς

Παρασκευή 22 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

Θεατρικό Εργαστήρι Οργανισμού Πολιτιστικών Δρώμενων – Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας

Έργο: «Ίλιον-Τρωϊκός Πόλεμος» του Νίκου Γουσέτη

Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιώργο Σουξέ

Ομιλήτρια: Ματίνα Ηρειώτου, δημοσιογράφος

soukses121

Σάββατο 23 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

-Απονομή βραβείων
-Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί

-Τιμητικό αφιέρωμα στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο

Ομιλητής: Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος, συγγραφέας, εικαστικός

xarxakos

– Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ 39ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

• ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ : Το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Δήμου Καρδίτσας ο καθηγητής πολιτισμικής ανθρωπολογίας Παύλος Κάβουρας, κάτοχος φέτος της Νέας Έδρας της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και ο βραβευμένος σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς, γνωστός από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Οι Πανθέοι» (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), «Το Νησί» (Σπιναλόγκα) «Άγριες Μέλισσες» (Διαφάνι), θα είναι οι ομιλητές σε ένα μαγευτικό σεμινάριο με θέμα «Το μαγικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή δραματουργία: Πουκ – Πρόσπερο – Μεφιστοφελής». Εισήγηση θα κάνει ο Νίκος Χατζηπαππάς, σκηνοθέτης και μέλος της Κριτικής Επιτροπής.

• MASTERCLASS CAPOEIRA : Το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 5 έως 7 μ.μ. στο Γυμναστήριο MyGym η χορογράφος Κάλλια Θεοδοσιάδη διδάσκει την περίφημη βραζιλιάνικη χορευτική πολεμική τέχνη ως «Εισαγωγή στην αφροβραζιλιάνικη πολιτιστική έκφραση της Καποέιρα: ένα εργαλείο ολιστικής εκπαίδευσης του ηθοποιού».

capoeira1

• ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ σε μαθητές : Την Τρίτη 19 Μαρτίου ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς και ο καθηγητής πολιτισμικής ανθρωπολογίας Παύλος Κάβουρας συναντώνται με τη θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Σοφάδων με θέμα: «Σκηνογραφώντας την επόμενη παράσταση !»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τετάρτη 20 Μαρτίου

3ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, ώρα 10:00πμ.

Θεατρικό παιχνίδι με την παιδαγωγό θεάτρου Σύλβια Σινάνη και την Ομάδα Παιζοδρωμυώ με τίτλο «Γέμισε την καρδιά σου με πολύτιμους θησαυρούς»

Κριτική Επιτροπή

Την Κριτική Επιτροπή στελεχώνουν: ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές, η ηθοποιός Γεωργία Ζώη, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζηπαππάς και η χορογράφος Κάλλια Θεοδοσιάδη.

Τα Βραβεία

Τα Βραβεία που θα απονεμηθούν είναι:
1) Α΄ Παράστασης
2) Β΄ Παράστασης
3) Γ΄ Παράστασης
4) Πρωτότυπης παράστασης
5) Πρωτοποριακής παράστασης
6) Α΄ Εικαστικού συνόλου – Τάσος Ζωγράφος
7) Β΄ Εικαστικού συνόλου
8) Μουσικού συνόλου
9) Ηχητικής επένδυσης
Επίσης, θα αποδοθεί το Βραβείο Κοινού.

Παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ, ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ