Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας στα σχολεία και στην κοινωνία, στα Τέμπη, στην ακρίβεια, αλλά και στην αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Για τα φαινόμενα βίας 

Σχετικά με τα φαινόμενα βίας στα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μετά και τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών. «Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας.

Όσον αφορά το μπούλινγκ στα σχολεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το μπούλινγκ ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους στα σχολεία.  Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη.

«Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε.

Για την οπαδική βία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. «Η εικόνα των  γηπέδων φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια» είπε. Στο μπάσκετ υποστήριξε πως η εικόνα είναι καλύτερη.

Για τα Τέμπη

«Είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη η συζήτηση. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο μπορεί να έχει μόνο η δικαιοσύνη. Θεωρώ απολύτως λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών.

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που βρέθηκα στο τοπίο του δυστυχήματος. Είναι ό,τι πιο δύσκολο κάνω και ξέρω ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος ώστε να πάνε οι γερανοί για να βρούμε σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα και να λένε κάποιοι για μπάζωμα και τσιμέντωμα. Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τι συνέβη; Εξαερώθηκαν; Περιμένω απαντήσεις από τον δεύτερο πραγματογνώμονα», διερωτήθηκε αναφορικά με τις αιτιάσεις περί μπαζώματος του τόπου του δυστυχήματος και περί συγκάλυψης.

Για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας που «μαστίζει» την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

« Υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές. Διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν».

«Αυξήσαμε και το επίδομα γέννας» υποστήριξε.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί από 1η Απρίλιου θα είναι πάνω από 800 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα υψηλά ενοίκια υποστήριξε ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν διότι η οικονομία πάει καλύτερα και η ζήτηση για σπίτια είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά. Για το λόγο αυτό κάναμε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», τα προγράμματα « Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ενώ παράλληλα προχωράμε και σε πρόσθετα προγράμματα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. «Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε» τόνισε.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ερωτηθείς για την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια επιλογή ελευθερίας και μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16», ενώ πρόσθεσε ότι περίμενε «τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ να είχαμε γέφυρες συναίνεσης για τα πανεπιστήμια».

«Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Έχουμε θέσει αυστηρό πλαίσιο» είπε.

Σχετικά με ποια πανεπιστήμια ενδιαφέρονται είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ποιοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα» τόνισε και επισήμανε ότι το 85% του νόμου αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια.

«Δεν σκεπτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για τις ευρωεκλογές

«Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε το κόμμα στην Ευρώπη και την κράτησε όταν κάποιοι έπαιζαν με τη φωτιά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το αν η ΝΔ έχει στόχο για τις ευρωεκλογές,  απάντησε «το καλύτερο δυνατόν» και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι όχι μόνο το ποσοστό αλλά και ο αριθμός των ευρωβουλευτών.

«Θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και αν εκπροσωπεί διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και περιφέρειες με ανθρώπους που μπορούν αν υπηρετήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Όσον αφορά την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το ζήτημα θα πρέπει να διερευνηθεί.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

«Η ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτή εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια στην πατρίδα μας με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα όχι στο βαθμό να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,

«Στην Ελλάδα καταφέραμε η ακροδεξιά να μην σηκώσει κεφάλι διότι ελέγξαμε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες χώρες».

Διαβάστε ακόμη: