Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το πρωί της Παρασκευής, παρά την πτώση της εβδομάδας μέχρι στιγμής, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την κατάσταση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου και τα οικονομικά δεδομένα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4% στις απογευματινές συναλλαγές, με τις τράπεζες να σημειώνουν άνοδο 1,1% και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν κέρδη 1,1%. Οι μετοχές των αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση 0,6%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7748.09 μονάδες θετικός κατά 0,23%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,40%, στις 15898.35. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται υψηλότερα κατά 0,35%, στις 7407.92. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27341.47 μονάδες αυξημένος κατά 0,90%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9254.9 μονάδες θετικός κατά 0,79%.

Η γαλλική Societe Generale ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, με τις μετοχές της να σημειώνουν άνοδο 2%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της γερμανικής Allianz απέτυχαν να συναντήσουν τις προσδοκίες, αλλά η εταιρεία ανακοίνωσε ενίσχυση 329% των κερδών της, αφού τα αποτελέσματα του περασμένου έτους επηρεάστηκαν από πρόστιμα και διακανονισμό ενός από τα κεφάλαιά της στις ΗΠΑ. Οι μετοχές του παρόχου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 0,2% στις πρωινές συναλλαγές. Οι μετοχές του ελβετικού ομίλου ειδών πολυτελείας Richemont αυξήθηκαν έως και 7,5% σε υψηλό όλων των εποχών, αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τα κέρδη.

Εν τω μεταξύ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά απροσδόκητη πτώση 0,3% τον Μάρτιο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε.

Η οικονομική επέκταση έχει επίσης επιβραδυνθεί στη ζώνη του ευρώ, η οποία αυξήθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει πάνω από το 10%. Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι δεν αναμένει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο να πέσει σε ύφεση φέτος, αφού προηγουμένως είχε προβλέψει τη μεγαλύτερη ύφεση που είχε ποτέ η χώρα.

Διαβάστε περισσότερα