Το Bitcoin αυξήθηκε απότομα τον Ιούνιο αλλά όχι για λόγους που μπορεί να είναι απόλυτα εμφανείς. Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο έχει αυξηθεί περισσότερο από 12% από τις αρχές Ιουνίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του ξεπέρασε τα 30.000 δολάρια για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν το άλμα στην είδηση ότι ο αμερικανικός κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock είχε υποβάλει αίτηση για ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο σε spot bitcoin -που παρακολουθεί την τιμή αγοράς του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου.

Αν και αυτό μπορεί να είναι μέρος του λόγου, η μεγάλη μετακίνηση μπορεί να αποδοθεί σε έναν άλλο παράγοντα πέρα από τη ροή ειδήσεων που περιβάλλει τα μεγάλα ιδρύματα που λαμβάνουν μέτρα για να αγκαλιάσουν το bitcoin ή άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ρηχή ρευστότητα και μεγάλοι παίκτες

Το «βάθος της αγοράς» κρυπτογράφησης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα φέτος. Το βάθος αγοράς αναφέρεται στην ικανότητα μιας αγοράς να απορροφά σχετικά μεγάλες εντολές αγοράς και πώλησης.

Όταν το βάθος της αγοράς είναι χαμηλό και οι μεγάλοι παίκτες δίνουν εντολές για να αγοράσουν ή να πουλήσουν ψηφιακά νομίσματα, οι τιμές μπορεί να κινηθούν πολύ προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ακόμα κι αν οι εντολές δεν είναι τόσο τεράστιες. Υπενθυμίζεται ότι το βάθος της αγοράς είναι ένα μέτρο της ρευστότητας σε μια αγορά.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kaiko, το βάθος της αγοράς του Bitcoin έχει μειωθεί κατά 20% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Το Bitcoin ήταν ένα από τα πιο σκληρά κρυπτονομίσματα όσον αφορά το βάθος της αγοράς, είπε η Kaiko.

Αυτή η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται εν μέρει στον ρυθμιστικό έλεγχο της βιομηχανίας κρυπτογράφησης από τις αρχές των ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει μηνύσει μεγάλα χρηματιστήρια όπως η Coinbase και η Binance.

Η χαμηλή ρευστότητα, η οποία ήταν χαρακτηριστικό της αγοράς κρυπτονομισμάτων όλο το χρόνο, βρίσκεται επίσης εν μέρει πίσω από το ράλι 80% του bitcoin από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Πάντως, σύμφωνα με το CNBC, αρκετοί εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας κρυπτογράφησης έχουν εκφράσει ελπίδες ότι η αγορά πλησιάζει σε μια περίοδο «κάτω» όπου μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Η πρόσφατη κίνηση των τιμών απηχεί τη δραστηριότητα του 2018, όταν τόσο η τιμή όσο και ο όγκος του bitcoin ήταν υποτονικοί για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να αυξάνονται ξανά το επόμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα