Με την ισχυρή στήριξη της βραδύτερης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της σταθερής κυριαρχίας των καταθέσεων ταμιευτήριου στο μείγμα της ρευστότητας, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών βλέπουν τα καθαρά κέρδη της φετινής χρήσης να εκτοξεύονται και να προχωρούν η μία μετά την άλλη σε βελτίωση των στόχων τους για το 2024.

Όπως εξηγεί στο Radar κορυφαία τραπεζική πηγή και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα επωφεληθούν σημαντικά από το χαμηλό κόστος των καταθέσεων αλλά και την αύξηση των τραπεζικών εργασιών τους ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και αποδοτικότητας για την εφετινή χρήση προς υψηλότερα επίπεδα.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έκανε την αρχή στα μέσα της εβδομάδας θέτοντας τον πήχυ των κερδών του 2024 υψηλότερα σε σχέση με τους στόχους των business plan και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Το πλέον ισχυρό μήνυμα για τις οργανικές επιδόσεις των τραπεζών δόθηκε άλλωστε από τον SSM και τις εγκρίσεις που έδωσε ο επόπτης στα σχέδια που είχαν καταθέσει οι διοικήσεις των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος.

Τράπεζες: Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας - Αύξηση κερδών 38% στο Α΄ 3μηνο

Τα σημεία κλειδιά

Έμπειρος τραπεζικός αναλυτής εξηγεί ότι «εφαλτήριο» για την ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι η καθυστέρηση που διαφαίνεται στην μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ αλλά και η αδράνεια των καταθετών που παραμένουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίοι είναι με μηδενικό επιτόκιο και ουσιαστικό χωρίς κόστος για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Άλλωστε η εκτίμηση που υπήρχε τους τελευταίους μήνες στα τραπεζικά επιτελεία ότι σταδιακά θα καταγραφεί μεγαλύτερη στροφή προς τις καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες προσφέρουν σαφώς υψηλότερα επιτόκια, δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η συνολική μείωση μέχρι το τέλος του έτους θα είναι 0,75% μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενος μήνες και ανέβαζαν την συνολική μείωση στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης στο 1,5%.

Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη η κ. Λαγκάρντ ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός που έχει να διαχειριστεί με τις ενδείξεις να μην επιτρέπουνεφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. αυξήθηκεστο 2,6%, «ψαλιδίζοντας» κατά αρκετά τις προσδοκίες για το πόσες και τι ύψους θαείναι οι μειώσεις που δουν φέτος οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον σημαντική είναι η συνεισφορά εσόδων από προμήθειες τόσο από την αύξηση των δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις, όσο και από άλλες εργασίες, όπως το asset management και άλλες συναλλαγές.

Τα business plans

Σύμφωνα με τα business plans που έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024:

• η Eurobank αναμένει για τη χρήση του 2024 καθαρά λειτουργικά κέρδη ύψους 1,5 δισ. (έναντι 1,47 δισ. το 2023),
• η Εθνική Τράπεζα κέρδη ανά μετοχή 1,2 ευρώ (έναντι 1,2 ευρώ το 2023),
• η Τράπεζα Πειραιώς καθαρά κέρδη 900 εκατ. (από 800 εκατ. το 2023) και
• η Alpha Bank κέρδη ανά μετοχή (εξομαλυμένα) 0,31 ευρώ (έναντι 0,32 ευρώ το 2023).

Πρόκειται για στόχους που χαρακτηρίστηκαν εξαρχής συντηρητικοί και αμυντικοί από τους αναλυτές και όπως φαίνεται θα ξεπεραστούν σημαντικά.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 1,09 δισ. ευρώ έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 38%.

Τη μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία έκαναν τα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές, σημειώνοντας αύξηση +15,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ξεκίνημα από την Τράπεζα Πειραιώς

Πρώτος το «κουμπί» της αναθεώρησης του business plan πάτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, βλέποντας ότι οι αρχικοί στόχοι για το 2024 είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης ήδη από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η αναθεώρηση επί τα βελτίω έγινε με βάση τις επιδόσεις της τράπεζας επί των δημοσιευμένων οικονομικών μεγεθών.

Το γεγονός που ήρε κάθε αμφιβολία στο «μυαλό» του Χρήστου Μεγάλου είναι η θετική εικόνα που καταγράφει η αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς σε όλους τους βασικούς τομείς και το διάστημα Απριλίου – Μάϊου.

Η ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας που επετεύχθη με δραστικό τρόπο τα τελευταία χρόνια αλλά και η ενίσχυση των εσόδων παρέχουν τη δυνατότητα στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να τρέξει με πιο γοργούς ρυθμούς την αναπτυξιακή στρατηγική που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με αιχμή την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς έχει λάβει ως βασική παράμετρο την εκτίμηση για μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 3,25% στο τέλος του 2024, έναντι 3,75% προηγουμένως.

Οι τέσσερις προκλήσεις των Ελληνικών Τραπεζών για το 2024 - Η διατήρηση της κερδοφορίας - Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων - Οι επιπτώσεις της σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών - Οι απειλές για την οικονομία και το κόστος της κλιματικής αλλαγής!

Οι νέοι στόχοι

Κατόπιν των επιδόσεων του πρώτου τριμήνου αλλά και την τάση που δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα, η διοίκηση προχώρησε στην αναθεώρηση των εξής στόχων:

1) Ενίσχυση κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 15% έναντι 14% προηγουμένως (εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,85 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ προηγουμένως), με καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. έναντι 900 εκατ. ευρώ με βάση την αρχική πρόβλεψη.

2) Υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024 περίπου 2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ προηγουμένως. Τα υψηλότερα έσοδα από τόκους αποδίδονται στο χαμηλότερο κόστος καταθέσεων έναντι του προϋπολογισμού, εξαιτίας της περιορισμένης μετακίνησης προς τις προθεσμιακές. Κατόπιν αυτού, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώνεται στο 2,7% έναντι 2,6% του αρχικού στόχου.

3) Η τράπεζα βλέπει αύξηση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2024 στα 31,7 δισ. ευρώ έναντι 31,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

4) Στο μέτωπο των εσόδων από προμήθειες υπάρχει ενίσχυση της παραγωγής εσόδων στα επίπεδα του 1ου τριμήνου 2024, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,8% ως ποσοστό επί του ενεργητικού για το 2024 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 0,7% αντίστοιχα.

5) Στα λειτουργικά έξοδα υπάρχει συγκράτηση, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται κάτω του 33% για το 2024, έναντι αρχικής εκτίμησης για επίπεδο χαμηλότερo του 35%.

6) Στο μέτωπο του cost of risk (κόστος κινδύνου) για το 2024, θα είναι χαμηλότερο στο τέλος του έτους, σε περίπου 0,7% επί των δανείων μετά από προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμη