Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Παρασκευή από απώλειες άνω του 1% την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ο κίνδυνο αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ εξασθενεί.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σημείωσαν άνοδο 1,15 δολ., ή 1,5%, φθάνοντας στα 77,01 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate για τη λήξη Ιουλίου αυξήθηκε κατά 1,16 δολ. ή 1,6%, στα 73,10 δολ.

Το λιγότερο διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο αργού στις ΗΠΑ για τον Μάιο, το οποίο πρόκειται να λήξει τη Δευτέρα, ανέβηκε 1,09 δολάρια στα 72,95 δολάρια.

«Πιστεύω ότι οι αγορές αποτίμησαν τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ , κάτι που μεταφράζεται σε ένα περιβάλλον περισσότερο υψηλού κινδύνου και σε κάποια πτώση του αργού πετρελαίου Brent από προηγούμενες συνθήκες υπερπώλησης», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, αναλυτής της αγοράς στην IG.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβαν τον στόχο τους να επιτύχουν μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου ομοσπονδιακού χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμφωνώντας να συζητήσουν το συντομότερο την Κυριακή.

«Οι έμποροι ήταν απρόθυμοι να προχωρήσουν στο Σαββατοκύριακο, με την ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο», δήλωσε η ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά γρήγορα ώστε να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σταματήσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed.

Η πιθανότητα για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων αυξάνει τις ανησυχίες για την αδυναμία της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν αναλυτές.

Οι αναλυτές είπαν, ωστόσο, ότι υπάρχει ανοδική τάση στις τιμές καθώς αναμένουν ότι η ζήτηση της Κίνας θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, κάτι που θα πρέπει να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ζήτησης του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε περισσότερα