Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν επιφυλακτικά για σημάδια προόδου στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, μετά την άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω αισιοδοξίας για τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 87 σεντς, ή 1,1%, στα 76,09 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχώρησε 72 σεντς, ή σχεδόν 1%, στα 72,12 δολάρια το βαρέλι.

Η απότομη βουτιά των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ λόγω της αύξησης της ζήτησης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2021 και η αισιοδοξία γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, βοήθησαν τους κύριους δείκτες αναφοράς του αργού πετρελαίου να διαμορφωθούν περισσότερο από 2 δολάρια υψηλότερα την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε νέα κορύφωση επτά εβδομάδων την Πέμπτη, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος προτού η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόλις την 1η Ιουνίου.

Επίσης, τις τιμές επιβάρυνε η αυξημένη πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί στενά τον αριθμό των Αμερικανών που υποβάλλουν νέες αιτήσεις για επιδόματα εργασίας. Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει πιεσμένη.

Οι έμποροι τιμολογούν με περίπου 20% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, ενώ πριν από έναν μήνα, οι έμποροι τιμολογούσαν με πιθανότητα μείωσης περίπου 20%.

Η ισχύς των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ του Απριλίου, εκτός από την αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους και την υγεία των περιφερειακών τραπεζικών μετοχών στη διάρκεια της νύχτας ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω άνοδο, ανέφερε σε σημείωμα της ANZ Research την Πέμπτη.

Διαβάστε περισσότερα