Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα αφού η Κίνα έθεσε χαμηλότερο από τον αναμενόμενο στόχο για οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 5% περίπου και καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή των δηλώσεων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell αυτή την εβδομάδα.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent διαπραγματεύονταν με πτώση 1,38 δολ. ή 1,6%, στα 84,45 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του US West Texas Intermediate (WTI) αργού υποχώρησαν επίσης 1,29 δολ. ή 1,6% στα 78,39 δολ.

«Το αργό εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ της αισιοδοξίας για το κινεζικό άνοιγμα και της νευρικότητας για μια πολιτική της Fed που βλάπτει την οικονομία των ΗΠΑ», της εταιρίας ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, ήταν χαμηλότερες από τον στόχο ανάπτυξης 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) πέρυσι.  Το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι μόλις κατά 3%. Πηγές πολιτικής είπαν στο Reuters ότι θα μπορούσε να οριστεί εύρος έως και 6% για το 2023.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή ότι τα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη στην Κίνα πρέπει να παγιωθούν, η ανεπαρκής ζήτηση παραμένει έντονο πρόβλημα και οι προσδοκίες των ιδιωτών επενδυτών και των επιχειρήσεων είναι ασταθείς.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς του αργού διαμορφώθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο υψηλότερα την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να επηρεαστούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν την πολιτική τους λόγω των φόβων για αύξηση του πληθωρισμού.

Οι έμποροι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ελπίζουν σε μικρότερες αυξήσεις από πέρυσι.

Διαβάστε περισσότερα