Μετά την πτώση του 8% την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται ανοδικά κατά από 1,7% το μεσημέρι της Δευτέρας, λόγω του ανοίγματος της Κίνας και του ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ.

Το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύτηκε 1,84%υψηλότερα τη Δευτέρα, σπάζοντας το φράγμα των 75 δολαρίων/βαρέλι, ενώ το Brent διαπραγματευόταν με άνοδο 1,55%, ωθούμενο προς τα 80 δολάρια.

Τα νέα για το άνοιγμα της Κίνας ήταν ο βασικός μοχλός που ώθησε ενάντια στους φόβους ύφεσης που τράβηξαν όλη την προσοχή την περασμένη εβδομάδα. Λιγότερο επιθετικές εκτιμήσεις που προέρχονταν από τη Fed, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δολαρίου, ώθησαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Νωρίτερα σήμερα το πετρέλαιο WTI παρέμεινε σταθερό στα 76 δολάρια το βαρέλι, αφού η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε αύξηση αποθεμάτων 19 εκατομμυρίων βαρελιών για την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους.

Στα 439,6 εκατομμύρια βαρέλια, τα αποθέματα αργού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1 τοις εκατό πάνω από τον μέσο όρο αυτής της περιόδου του έτους.

Η έκθεση ακολουθεί μια μέτρια αύξηση 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών για την τελευταία εβδομάδα του 2022, όπως αναφέρει η EIA, και μια άλλη, ακόμη μικρότερη αύξηση των 700.000 βαρελιών για την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Energy Information Administration (EIA), το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου εκτίμησε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 14,87 εκατομμύρια βαρέλια την πρώτη εβδομάδα του 2023.

Στα καύσιμα, η EIA εκτίμησε αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και υποχώρηση μεσαίων αποσταγμάτων.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια την πρώτη εβδομάδα του 2023, σύμφωνα με την ΕΙΑ, με την παραγωγή να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 8,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Στα μεσαία αποστάγματα, η EIA υπολόγισε μείωση των αποθεμάτων κατά 1,1 εκατ. βαρέλια για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και ρυθμό παραγωγής 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αυτά τα στοιχεία συγκρίνονται με την άντληση αποθεμάτων 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα και με ρυθμό παραγωγής 4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Οι τιμές, εν τω μεταξύ, παραμένουν στη σφαίρα της αβεβαιότητας και της αυξημένης αστάθειας, καθώς παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ανάκαμψη της Κίνας μετά το lockdown και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων των Δυτικών χωρών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε ακόμη: