search

MAIN STREET

Αμήχανη η διαπραγμάτευση στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αρνητικά τα futures του Dow

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3% μέχρι τα μέσα της διαπραγμάτευσης.

Wall Street: Κέρδη για τους δείκτες με οδηγό τις Big Tech

Αμήχανη η διαπραγμάτευση στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αντισταθμίζοντας μια θετική τάση στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου οι μετοχές ανέβηκαν καθώς η Κίνα χαλάρωσε τους κανόνες δοκιμών Covid σε ορισμένες πόλεις και ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για περεταίρω χαλάρωση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3% μέχρι τα μέσα της διαπραγμάτευσης, με τις μετοχές τροφίμων και ποτών να μειώνουν επίσης 1,7% τις απώλειες μολύβδου ενώ οι βασικοί πόροι προσέθεσαν 1,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,8% στο απογευματινό εμπόριο στην Ευρώπη, λόγω της απόφασης πολιτικής του ΟΠΕΚ+ και καθώς η Κίνα χαλάρωσε ορισμένους από τους κανόνες του για τον Covid.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση την Παρασκευή, επηρεαζόμενες από την πτώση των αγορών των ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 263.000 τον Νοέμβριο, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Ήταν η τελευταία μηνιαία έκθεση για την απασχόληση πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου, στην οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ τα futures των κεντρικών αμερικανικών δεικτών υποχώρησαν τη Δευτέρα λόγω των φόβων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχίσει τη σύσφιξη μέχρι να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones υποχώρησαν κατά 240 μονάδες, ή 0,7%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 και Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,7% έκαστο. Οι επενδυτές προσβλέπουν στην απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πολιτικής της τον Δεκέμβριο την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο Πάουελ έχει δηλώσει ότι το «τελικό επιτόκιο», ή το σημείο όπου η Fed σταματά να αυξάνει, πιθανότατα «θα χρειαστεί να είναι κάπως υψηλότερο» από αυτό που υποδείχθηκε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα επιτόκιο που καταλήγει πάνω από 5%, από το τρέχον εύρος στόχου του 3,75%-4%.

Διαβάστε ακόμη: