Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για τον AT1 τίτλο που εκδίδει η Alpha Bank με στόχο την άντληση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

O τίτλος είναι χωρίς τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης (perpetual), θα έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια και προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο επιτόκιο που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο των προσφορών, καθώς ο αντίστοιχος τίτλος που είχε εκδώσει το 2021 η τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 8,75%, τιμολογείται σήμερα κοντά στο 15,5%, θέτοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον πήχη για το AT1 ομόλογο της Alpha Bank κοντά στο 12%.

Η εντολή δόθηκε χθες στις Citi (Sole Structuring Advisor), Barclays, BofA Securities, Citi, J.P. Morgan και Nomura (Joint Bookrunners) και το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει αύριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας «η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου (Project Tomorrow) και τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας το 2022».

Ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, ήδη από το 2021, η Τράπεζα είχε συμπεριλάβει και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης δείκτη βασικών κεφαλαίων σε επίπεδα τουλάχιστον 13%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης η δυνατότητα έκδοσης ΑΤ1 τίτλων φθάνει έως και τα 700 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), ανήλθε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 9μήνου του 2022, σε 12,1% και περαιτέρω ενίσχυση κατά 65 μονάδες βάσης, αναμένεται το 2023 από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις.

Με την έκδοσηη Τράπεζα αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της, με την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Έτσι, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεως ομολόγων Αdditional Τier 1 και Tier 2».

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η Τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020.

Στην ανακοίνωσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι «από το 2019 έως σήμερα είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλες τις κατηγορίες τίτλων (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1). Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της Τράπεζας, μέσω εκδόσεων ομολόγων, ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η ισχυρή δυναμική πρόσβασης της στις κεφαλαιαγορές και το διαφοροποιημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει».

Διαβάστε ακόμη: