Να μετουσιώσει σε πράξη την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη και στην εν εξελίξει στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας φαίνεται πως αποφάσισε ο Ολλανδός επιχειρηματίας και μέτοχος με σχεδόν 10% του ελληνικού τραπεζικού ομίλου, Henry Holterman.
Ο ισχυρός άνδρας της ολλανδικής Reggeborgh δεν κρύβει στους συνεργάτες τους την ικανοποίησή του από την μέχρι τώρα απόδοση της επένδυσής του στην Alpha Bank και αφού διαπίστωσε ότι η συμφωνία με την Unicredit έχει αρχίσει να αποδίδει τα προσδοκώμενα οφέλη δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της επενδυτικής στρατηγικής του που δεν είναι άλλο ακόμη και από τον διπλασιασμό του ποσοστού που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής τράπεζας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρούν στην τραπεζική αγορά την έκρηξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος που σημειώθηκε για την μετοχή της Alpha Bank κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Έμπειροι χρηματιστές επισημαίνουν στην «Αxianews» ότι από την περασμένη Παρασκευή και μέσα σε τρεις συνεδριάσεις του Χ.Α. «άλλαξαν χέρια» περίπου 45.000.000 μετοχές.
Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή που η Alpha Bank ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα (καθαρά κέρδη 665,8 εκατ. ευρώ και αναβάθμιση των στόχων της) η μετοχή της πραγματοποίησε συναλλαγές πάνω από 14 εκατ. κομμάτια.
Τη Δευτέρα 11/11 η αξία συναλλαγών έφτασε τα 21,8 εκατ. ευρώ με όγκο συναλλαγών 14 εκατ. μετοχών, υπερτριπλάσιο από την αντίστοιχη συναλλακτική δραστηριότητα των άλλων τραπεζών, ενώ και την επόμενη μέρα επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό όπου με συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ η μετοχή έκλεισε στα 1,62 ευρώ με κέρδη 2,92%.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η δυναμική ανάκαμψη της μετοχής της Alpha Bank πυροδότησε διάφορα σενάρια στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά επί του παρόντος αυτό που επιβεβαιώνεται είναι το ζωηρό ενδιαφέρον δύο μεγάλων ξένων funds που εκτιμούν ότι η μετοχή έχει το υψηλότερο περιθώριο αντίδρασης.
Ωστόσο πιο ψαγμένες πηγές σχολιάζουν ότι το μέγεθος των συγκεκριμένων αγορών δείχνει την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου και ότι το πιο πιθανό σενάριο θέλει τα συγκεκριμένα funds τα οποία ευθύνονται για τις αγορές είτε να λειτουργούν για λογαριασμό του Henry Holterman είτε να πουλήσουν στη συνέχεια στην Reggeborgh συμφερόντων του Ολλανδού.
Η στρατηγική του Ολλανδού
Όπως έχει γράψει το Radar πρώτο ο Henry Holterman σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank -σήμερα είναι στο 9,9%- σημαντικά πάνω από το 10% (στο 15% ή και 20%) και για τον λόγο αυτόν κατέθεσε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στον SSM για να του δοθεί το fit & proper.
Η έγκριση από τον Ευρωπαίο επόπτη που θα ανοίξει τον δρόμο για αύξηση της συμμετοχής του στην Alpha Bank αναμένεται στο τέλος του έτους με αρχές του 2025, οπότε και εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά την θέση του στην ελληνική τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του Ολλανδού επιχειρηματία είναι υψηλότερο από αυτό της Unicredit που διαμορφώνεται στο 9,6% και η οποία απέκτησε πέρυσι το Νοέμβριο το 8,98% της Alpha από το ΤΧΣ καθιστώντας τον ήδη τον μεγαλύτερο μέτοχο στην ελληνική τράπεζα.
Ωστόσο για να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στην Alpha Bank απαιτείται το fit&proper του επόπτη ότι πληροί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας.
Άλλωστε η διαδικασία ελέγχου που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την καταλληλόλητα είναι ιδιαίτερα λεπτομερής καθώς αφορά στο σύνολο των συμμετοχών του Ολλανδού δισεκατομμυριούχου.
Το επενδυτικό ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι ο Henry Holterman πρωτοεμφανίστηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ (με την τιμή διάθεσης 1 ευρώ/μετοχή) που έγινε τον Ιούνιο του 2021, με ποσοστό στην περιοχή του 2,1% με 2,3%.
Έναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2022, το ποσοστό αυξήθηκε στο 5,158% και τον Φεβρουάριο του 2023 είχε ξεπεράσει το 6,5%.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο 70χρονος Henry Holterman, ο οποίος έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και το αρχοντικό στην Κέρκυρα και έχει αναπτύξει ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας.
Το ενδιαφέρον του για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έντονο, καθώς εκτός από την Alpha Bank έχει «κτίσει» μετοχική θέση και στην Optima bank, καθώς κατά την διάρκεια της αύξηση κεφαλαίου πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε συμμετάσχει με το ποσό των 21 εκατ. ευρώ.
Κατασκευές, ΑΠΕ και Ακίνητα
Εκτός από την ισχυρή μετοχική παρουσία στην Alpha Bank ο Henry Holterman διατηρεί ισχυρή παρουσία και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Τον Νοέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση της Άκτωρ Κατασκευές στην Intrakat, μια συμφωνία που απέφερε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τον βασικό μέτοχο, την ολλανδική Reggeborgh, περί τα 110 εκατ. ευρώ.
Λίγους μήνες μετά πούλησε στη Motor Oil την Anemos RES με το συνολικό deal να ξεπερνά τα 800 εκατ. και τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρεί από τα έργα ΑΠΕ.
Παράλληλα, πούλησε και το Smart Park στην Trade Estate έναντι 95,4 εκατ. ευρώ αλλά και την ΗΛΕΚΤΩΡ στην Motor Oil έναντι 114, 7 εκατ. ευρώ, μια συμφωνία που τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο Henry Holterman έχει κρατήσει την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις η οποία στοχεύει από μόνη της ή με κοινοπραξίες σε έργα 6 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα έληξε η σύμβαση παραχώρησης για το έργο της Αττικής Οδού.
Στον τομέα της REDS και της ανάπτυξης ακινήτων έχει μια σειρά από έργα που θέλει να υλοποιήσει, όπως το εμπορικό πάρκο Campas στην Κάντζα και το έργο στις Γούρνες Ηρακλείου.
Πρόσφατα έγινε και μια ενδοομιλική συναλλαγή καθώς η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις μεταβίβασε τη Μαρίνα Αλίμου στη REDS η οποία θα προχωρήσει στην υλοποίηση της ανάπλασης.
Να σημειωθεί ότι μετά τις πωλήσεις που έκανε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ξεπερνούσαν τα 640 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024.
Η BofA συστήνει Alpha Bank
Και ενώ η αγορά παρατηρούσε το μπαράζ αγορών στην μετοχή της Alpha Bank, δημοσιεύτηκε και μια άκρως θετική έκθεση της BofA όπου συστήνει αγορά για τη μετοχή της τράπεζας, με τιμή-στόχο τα 2,06 ευρώ, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι έτοιμη να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Κι όπως αναφέρει, οι λόγοι της αναβάθμισης είναι ο σταθερός δείκτης RoTE και τα καθαρά έσοδα από τόκους παρά τη μείωση επιτοκίων, ο καλύτερος δείκτης στα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα και NPE και η 10% απόδοση πληρωμών.
«Αναβαθμίζουμε τα σταθμισμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 7-10% το 2024-2026, εν μέρει λόγω υψηλότερου NII (+2-3%), αλλά βλέπουμε επίσης χαμηλότερο αριθμό μετοχών, καθώς ένα μέρος των ετήσιων πληρωμών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ιδίων μετοχών», αναφέρει η BofA.