search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών-Άντλησε 450 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,75%

Οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν στα 875 εκατ. ευρώ, κάτι που ώθησε την τράπεζα να αντλήσει 450 εκατ. ευρώ

Alpha Bank Romania: Εξαγόρασε τον τομέα λιανικής της Orange Money

Με επιτυχία έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) ομόλογο της Alpha Bank, με τη διοίκηση της τράπεζας να αντλεί το ποσό των 450 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος ήταν τα 300 εκατ. ευρώ.

Το τελικό επιτόκιο έκλεισε στο 7,75%, δηλαδή κάτω της αρχικής τιμής του 8%, με τη διάρκεια του ομολογιακού τίτλου να είναι 4,5 ετών (δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη).

Οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν τα 875 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι είχαν οριστεί οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Το νέο ομόλογο αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Ba3» από τη Moody’s και «B+» από την Standard & Poors, ενώ θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η σημερινή έκδοση εντάσσεται στην προσπάθεια κάλυψης των μελλοντικών αναγκών σε MREL (Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, σε αντίστοιχες δημοπρασίες προχώρησαν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank).

Παράλληλα με την έκδοση του νέου ομολόγου, η Alpha Bank προχωράει και στην επαναγορά του ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και λήγει στις Φεβρουαρίου του 2024 (κουπόνι 3%), διαθέτοντας δυνατότητα ανάκλησης τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η συναλλαγή θα επιτρέψει, σε πλήρως εθελοντική βάση, στους κατόχους του Senior Preferred ομολόγου να μεταφέρουν τη θέση τους στη νέα έκδοση νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία ανάκλησης ή εναλλακτικά να επιδιώξουν την πρόωρη ρευστοποίηση με τους ίδιους όρους (τιμή 100%).

Διαβάστε ακόμη: