Συνεδρίαση αρκετών ειδήσεων- για αρχη της χρονιάς- και κόντρα στις ευρωπαικές διορθωτικές τάσεις ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης για τον Γενικό Δείκτη. Τα μεγάλα πακέτα στην Alpha Bank που αύξησαν την συμμετοχή της Unicredit στο 29,8% όπως είχε δηλώσει,  η ‘μαραθώνια’ και ιδιαίτερα κρίσιμη Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ ήταν οι δύο βασικές ειδήσεις της ημέρας.  Αρνητικό γεγονός για την αγορά κρίνεται η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά στο 3% και πολύ υψηλότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Ρεκόρ συναλλαγών στο Χ.Α. λόγω Alpha Bank και λοιπών συστημικών μετοχών

Nα σημειωθεί ότι είχαμε ρεκόρ συναλλαγών στα 821 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 391 εκατ. ευρώ ήταν τα πακέτα στην Alpha Bank.  Όμως αυξημένες συναλλαγές είχαν και η Πειραιώς (74 εκατ. ευρώ), η ΕΤΕ (42 εκατ. ευρώ) και η Eurobank (38 εκατ. ευρώ). Οι 4 συστημικές πραγματοποίησαν περιπου το 60% των συνολικών συναλλαγών.

Η δυναμική των τραπεζών και οι αντίρροπες τάσεις των μη τραπεζικών μετοχών

Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν έντονα ανοδικά αλλά η υποχώρηση του ΟΠΑΠ και άλλων μη τραπεζικών blue chips φρενάρισαν την αρχική ορμή της ελληνικής χρηματιστηριακής τάσης. Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης, με την δυναμική των τραπεζικών μετοχών  κατάφερε ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις 2.160 μονάδες.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.163,88 μονάδες  με άνοδο 0,44%.  Η συνολική αξία συναλλαγών έφτασε στα 821 εκατ. ευρώ κυρίως Alpha Bank και λοιπών συστημικών ενώ υψηλές συναλλαγές είχαν και μη τραπεζικά blue chips, όπως ο ΟΠΑΠ,   η Metlen, η Motor Oil, η ΔΕΗ , ο ΟΤΕ και η Jumbo.

Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,29% με τοποθετησεις αρκετών εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων.  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κερδη των 4 συστημικών αλλά και των 3 μικρότερων τραπεζών του 2025,  θα είναι υψηλά 20ετίας. Σε ότι αφορά τα μερίσματα, είναι νωρίς να προδικάσουν την διεύρυνση του pay out.

Aποκόμιση κερδών από τις πετρελαιακές και τον ΟΠΑΠ

Πτωτικά κινήθηκε ο ΟΠΑΠ με πωλήσεις κυριως από χαρτοφυλάκια Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο σχημα της Allwyn.  Υποχώρηση λόγω αποκομισης κερδών είχαν τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil, ο Τιτάνας ενώ ανοδικά από τα μη τραπεζικά blue chips κινηθηκαν κινήθηκαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ (διόρθωνε στις προηγούμενες συνεδριάσεις του 2026), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (με αυξημένα διόδια στις εθνικές οδούς της), η Cenergy, η Lamda, το ΔΑΑ και η Autohellas.

Ξένες Αγορές : Ξεκίνησαν ανοδικά οι αμερικανικές αγορές και μετά γύρισαν πτωτικές

Μετά την αρχική άνοδο της έναρξης των συνεδριάσεων και γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος,  η άνοδος των αμερικανικών δεικτών έχει μετατραπεί σε υποχώρηση λογω της αυξημένης γεωπολιτικής μεταβλητότητας.

Διόρθωσαν οι ευρωπαικές αγορές με εξαίρεση τον DAX

  Οι ευρωπαικές αγορές ήταν πτωτικές, με εξαίρεση τον γερμανικό DAX ο οποίος ξεπέρασε τις 25.000 μονάδες με νέο ιστορικό υψηλό.  Eνδεικτικά, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,74%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 0,24%, ο ιταλικός MIB υποχωρούσε κατά 0,26% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 (είχε  φτάσει και αυτός σε ιστορικά υψηλά) υποχωρουσε κατά 0,85.  Η πιο πειστική αιτιολογία είναι ότι οι αγορές βρήκαν ως πρόφαση τις ‘θαλάσσιες και πετρελαικές κόντρες’ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για να τονίσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Διαβάστε ακόμη: