Σε μια προσπάθεια αλλαγής σελίδας και διαμόρφωσης νέου θετικού κλίματος επιδίδεται η κυβέρνηση με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός καλείται να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για πράξεις και παραλείψεις και ταυτοχρόνως να δώσει το νέο στίγμα της διακυβέρνησης με ορίζοντα τις εκλογές του 2023!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να αφήσει πίσω του όλα όσα αρνητικά έχουν μέχρι τώρα συμβεί, από τις καταστροφικές πυρκαγιές μέχρι επιλογές του ανασχηματισμού, και να δώσει στην κοινωνία την προοπτική για καλύτερες μέρες που όπως μια σειρά δεδομένων αλλά και οικονομικών δεικτών δείχνουν να έρχονται!

Από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο «Νέο ξεκίνημα» που θα βασίζεται και θα στηριχθεί κυρίως στην οικονομία, η οποία μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία φαίνεται να πραγματοποιεί εντυπωσιακή επιστροφή!

Αύξηση του ΑΕΠ +10% το β’ τρίμηνο

Βάσει των στοιχείων για το β’ τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης τρέχει με διψήφιο νούμερο, άνω του 10%, γεγονός που ανατρέπει τις μέχρι σήμερα προβλέψεις για ανάπτυξη κατά το 2021 της τάξης του 3,6% και δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 6,5%!

Αποτελέσματα εισηγμένων και τραπεζών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται με βάση τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, κυρίως των εισηγμένων, που παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις σε τζίρους και κερδοφορία, αλλά και των τραπεζών.

Εκτίναξη εξαγωγών, μεταποίησης, οικοδομικής δραστηριότητας

Εντυπωσιακή ταυτοχρόνως παρουσιάζεται η αύξηση των εξαγωγών αλλά και της μεταποίησης, ενώ έντονα ανοδική παρουσιάζεται στο πρώτο μισό του έτους και η οικοδομική δραστηριότητα η οποία με σημείο εκκίνησης και αναφοράς τα νησιά δείχνει να ανακάμπτει!

Πλήρης εξυγίανση τραπεζών

Οι τράπεζες, ειδικότερα, βρίσκονται πλέον σε φάση πλήρους εξυγίανσης. Το ομιχλώδες σκηνικό που για χρόνια επικράτησε τώρα ξεδιαλύνεται! Αυξήσεις κεφαλαίου, κόκκινα δάνεια, stress tests, αναβαλλόμενη φορολογία και μείωση των ποσοστών του ΤΧΣ συνιστούν κρίσιμες παραμέτρους που συντείνουν στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώνεται! Και η εξυγίανση των τραπεζών θα οδηγήσει στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενώ θα υποστηρίξει την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Προώθηση μεγάλων έργων υποδομής

Την ίδια ώρα τα μεγάλα έργα υποδομής προχωρούν εντυπωσιακά! Αυτή την ώρα σχεδιάζονται οι διαγωνισμοί για την νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού και τις πρώτες δύο επεκτάσεις της (επέκταση Λεωφόρου Κύμης, σύνδεση Αττικής Οδού με λιμάνι Ραφήνας), ο Ε65 ξεκίνησε, ενώ άλλοι 5 οδικοί άξονες, από την υποθαλάσσια Σαλαμίνας μέχρι τον ΒΟΑΚ και την νέα περιφερειακή Θεσσαλονίκης, προωθούνται με ταχείς ρυθμούς!

Τρέχουν οι αποκρατικοποιήσεις

Εντυπωσιακοί, ταυτόχρονα, δείχνουν και οι ρυθμοί των αποκρατικοποιήσεων, που επιτυγχάνονται με εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα μάλιστα! Ήδη η Εγνατία Οδός παραχωρήθηκε με τίμημα υψηλότατο, πέραν των προσδοκιών, υπερβαίνοντας το 1,5 δισ., ενώ την ώρα τούτη βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με τις πληροφορίες να φέρουν το τίμημα να κινείται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ! Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών βρήκε πλειοδότη την ιταλική Italgas με προσφερόμενο τίμημα λίγο κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, η οποία θα κληθεί να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά στις 8 Σεπτεμβρίου!

Ολική επιστροφή του τουρισμού

Στον τομέα του τουρισμού, που θεωρείται κρίσιμος και καθοριστικός για τη χώρα μας, τα δεδομένα έχουν ήδη αναστραφεί και η αισιοδοξία έχει πάρει τη θέση της απογοήτευσης. Πρόκειται για ολική επιστροφή πέραν πάσης προσδοκίας, με τα νούμερα του Αυγούστου και του Ιουλίου να είναι καλύτερα ακόμη και από εκείνα του ιστορικού 2019!!!

Το όπλο των ομολογιακών εκδόσεων

Σε μεγάλο όπλο στα χέρια του οικονομικού επιτελείου εξελίσσονται οι ομολογιακές εκδόσεις του Δημοσίου που βαίνουν απολύτως επιτυχώς βάσει όλων των παραμέτρων και των προϋποθέσεων, ενώ εντός του έτους αναμένονται ομολογιακές εκδόσεις τραπεζών αλλά και μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων!

Αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης

Θα πρέπει επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι την πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας παρακολουθούν και επιβεβαιώνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που συνεχώς προχωρούν σε αναβαθμίσεις.

Όλα κρίνονται από τα πρόσωπα!

Είναι προφανές πως η οικονομία αποτελεί την ώρα τούτη το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα και να δημιουργήσει νέες προσδοκίες για τη χώρα και τους πολίτες της. Το γεγονός είναι πως η πρώτη ύλη υπάρχει! Τα στοιχεία της οικονομίας, η έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων και των βασικών δεικτών.

Ωστόσο είναι επίσης γεγονός πως οι πολιτικές εφαρμόζονται από πρόσωπα, τα οποία εκτός από το να εμπνεύσουν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα και να υλοποιήσουν!

Υπό το πρίσμα αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο πως την προσπάθεια για Νέο Ξεκίνημα θα την καθορίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί και τα κεντρικά – προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης σε όλο το εύρος τομέων και δραστηριοτήτων, από την υγεία μέχρι την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό, την ασφάλεια, την πολιτική προστασία!

Σε απλά λόγια, η μεγάλη αυτή προσπάθεια θα κριθεί από το κατά πόσον τα πρόσωπα (που έχει επιλέξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός) θα ανταποκριθούν στα κελεύσματα των καιρών και το βάρος των περιστάσεων!