Θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό, ήταν κυρίως οι αγοραστές του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου που δημοπράτησε χθες ο ΟΔΔΗΧ, αντλώντας για το δημόσιο συνολικά 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Με βάση τα τελικά στοιχεία του οργανισμού για τις δύο επανεκδόσεις ομολόγων, το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τελικά στο 0,020% (από 0,2% της πρώτης έκδοσης του Μαϊού) και το επιτόκιο του 30ετούς στο 1,675% έναντι 1,7% που ήταν στην πρώτη έκδοση του ομολόγου τον περασμένο Μάρτιο).

Στο πενταετές έναντι του 1.5 δισ. ευρώ που αντλήθηκε συγκεντρώθηκαν συνολικές προσφορές 9,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας κάλυψη της έκδοσης κατά 6,2 φορές. Το κουπόνι της έκδοσης, όπως και της προηγούμενης, είναι μηδενικό.

Αντιστοίχως έναντι του 1 δισ. ευρώ που αντλήθηκε από το 30ετές ομόλογο συγκεντρώθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας την προσφορά κατά 9,6 φορές. Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,875%, δηλαδή όσο ήταν και στην πρώτη έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι και οι δύο εκδόσεις συγκέντρωσαν τον ενδιαφέρον κυρίως ξένων επενδυτών υψηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα οι 300 προσφορές για το 5ετές υποβλήθηκαν σε ποσοστό 82% από ξένους και 18% από Έλληνες επενδυτές και στο 30ετές σε ποσοστό 85% από ξένους και 15% από την Ελλάδα. Πάνω από 80% των επενδυτών και στις δύο περιπτώσεις ήταν και θεσμικοί.

Αναλυτικότερα, στην δημοπρασία του πενταετούς ομολόγου συμμετείχαν κατά 48% μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, σε ποσοστό 23% τράπεζες, σε ποσοστό 7% ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία και σε ποσοστό 17% hedge funds και με ποσοστό 3% άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος επενδυτές.

Αντίστοιχα, στην δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου που συγκέντρωσε σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συμμετείχαν με ποσοστό 44%, οι τράπεζες με ποσοστό 34% οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσοστό 7% και τα Hedge Funds με ποσοστό 12%.