«Δεν υπάρχουν σχέδια», επεσήμανε ο κ. Ντε Κρο, αναφορικά με ενδεχόμενη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ερχόμενο μήνα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Μάριο Ντράγκι, είχε τονίσει πως δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για έκτακτη Σύνοδο τον Ιούλιο, για το ζήτημα της ενέργειας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μία βάση για συζήτηση», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να αρχίσουν την προμήθεια ενέργειας από κοινού, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με σκοπό να αποτραπεί σημαντική κρίση τον ερχόμενο χειμώνα.

«Πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ. Οδεύουμε προς τον χειμώνα που ίσως να είναι αρκετά δύσκολος. Αν όλοι λειτουργούμε ατομικά, θα βουλιάξουμε», σημείωσε, πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Όλαφ Σόλτς για την ενεργειακή κρίση

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι «προετοιμαζόμαστε όλοι μαζί για την επικείμενη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας, με τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Για αυτό, παραδείγματος χάριν, επιβάλαμε νωρίς κυρώσεις και στραφήκαμε προς άλλες χώρες για εισαγωγή φυσικού αερίου».

Μάριο Ντράγκι: «Το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου»

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε σήμερα (24/06) ότι η προοπτική της εφαρμογής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Οκτωβρίουμην αποκλείοντας μία έκτακτη συνεδρίαση για την ενέργεια, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μία μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο.

«Η μελέτη της Επιτροπής θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο», εκτίμησε ο κ. Ντράγκι.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι επιθυμεί να υπάρξει ταχεία δράση αναφορικά με το πλαφόν, ωστόσο, κάποιες χώρες είναι διστακτικές.

Σχετικά με τη θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, απάντησε ότι «το Βερολίνο, όπως και άλλες χώρες που ήταν αρνητικές, όπως η Ολλανδία, σταδιακά μετακινούνται προς την κατεύθυνση της Ιταλίας».

Μονάχα το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία για να συζητηθεί το θέμα του πλαφόν, αποτελεί μία πρόοδο, έκρινε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ερωτηθείς εάν προβλέπει πως έως τον Οκτώβριο, μεσολαβεί μεγάλο διάστημα για τη συζήτηση, ο Ιταλός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «φυσικά και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αργά».

Σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, θα χρειαστεί να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να ληφθούν τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ενωμένη στο θέμα της ενέργειας και η Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει για κοινές αγορές, προμήθειες και αποθέματα. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί αυτό», κατέληξε.