Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε σήμερα (05/05) σε ευρεία περιφερειακή υπουργική συνάντηση με τους εκπροσώπους οκτώ κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής επιτροπής για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προμήθειας ενέργειας και την «πράσινη» μετάβαση, η οποία έλαβε χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η BulgarGaz συμφώνησαν να προβούν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύοντας την διαπραγματευτική τους ισχύ και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές φυσικού αερίου, όπως επεσήμανε σε τοποθέτησή του.

Παράλληλα, ο αγωγός IGB, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς και από τον αζερικό αγωγό, θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία της πλατφόρμας προμήθειας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύσταση της πρώτης περιφερειακής ειδικής ομάδας, που θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της και τις προσπάθειες απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Εν συνεχεία, γνωστοποίησε την επιτάχυνση της κατασκευής της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, ενώ τονίστηκε η σημασία τους για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και η καθοριστική συμβολή των νέων έργων ΑΠΕ στην επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης.

«Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μεγιστοποιούμε την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ολοκλήρωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Η δημοσίευσή του:

Αλεξάντερ Νικολόφ: «Από κοινού παραδόσεις φυσικού αερίου με την Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας τόνισε ότι «Ελλάδα και Βουλγαρία προχωρούν την πρόταση, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης της περιοχής από το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, σε ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την προσθήκη μίας νέας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, την αποπεράτωση της μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη έως το τέλος του 2023 και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB, εντός του καλοκαιριού.