Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γνωστοποιήσει πως σκοπεύει να ολοκληρώσει μία τριμερή συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, πριν από το καλοκαίρι· ωστόσο, δε δημοσιοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες στο προσχέδιο της 7ης Ιουνίου.

Η επιτροπή πρότεινε συμφωνία στα κράτη – μέλη με τα δύο κράτη, για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο και βάσει πληροφοριών του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το προσχέδιο μνημονίου κατανόησης, το οποίο υπόκειται σε ενδεχόμενες αλλαγές και χρειάζεται την έγκριση των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, εντάσσεται στην προσπάθεια της Ένωσης να μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

«Το φυσικό αέριο που πρόκειται να αποστέλλεται στην Ένωση θα προέρχεται είτε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, το Κράτος του Ισραήλ, είτε οιαδήποτε άλλη πηγή στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων κρατών – μελών στην περιοχή», ανέφερε η 9σέλιδη έκθεση.

Το προσχέδιο της συμφωνίας καθιερώνει τις αρχές της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των τριών εταίρων, όμως, ούτε δηλώνει την ποσότητα αερίου που θα εισάγει η Ένωση, ούτε ορίζει χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις.

Το έγγραφο υπογράμμισε ότι οι αποστολές θα περιλαμβάνουν τη χρήση υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας το πλάνο της βορειοαφρικανικής χώρας να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Το μνημόνιο κατανόησης θα έχει ισχύ εννέα ετών από την υπογραφή του, σύμφωνα με το έγγραφο, αν και το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται εντός παρενθέσεων, σε μία ένδειξη ότι ίσως υπάρξει στο μέλλον κάποια αλλαγή.