«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ανώριμο να αποδεχθεί θεσμούς ανεξάρτητους», είπε ο Χρήστος Ράμμος, το βράδυ της Πέμπτης, στο συνέδριο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.

Τώρα πόσο ανεξάρτητες είναι κάποιες αρχές σηκώνει πολύ κουβέντα, ειδικά μετά την εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το σόου Τσίπρα στα σκαλιά της αποκαλούμενης ανεξάρτητης αρχής, και την σκανδαλολογία Ανδρουλάκη.

Ακόμη, ο κ. Ράμμος είπε ότι «η αποκορύφωση της επίθεσης στην ΑΔΑΕ έγινε με την κλήση σε ανωμοτί απολογία ως υπόπτων για διαρροή υπηρεσιακών απορρήτων των μακράν καλυτέρων, πιο ευσυνείδητων, πιο πιστών στο καθήκον, πιο ικανών, πιο καταρτισμένων επιστημονικά εργατικών συναδέλφων μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τα πάντα στην κυριολεξία, απόλυτα πιστοί στο καθήκον και στη νομιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη αυτής της ιστορίας που τόσο δηλητηριάζει το κράτος δικαίου στη χώρα μας», κάτι που χρήζει διευκρινήσεων από την πλευρά του.

Είναι επίθεση των δικαστών κατά των μελών της ΑΔΑΕ η κλήση σε ανωμοτί απολογία ως υπόπτων για διαρροή υπηρεσιακών απορρήτων ή μήπως οι δικαστές κάνουν απλά τη δουλειά τους με βάση τους νόμους; Κι από πότε κύριε Ράμμο και οι κρίνοντες δεν κρίνονται; Και από πότε κύριε πρόεδρε της ΑΔΑΕ δεν έχει το δικαίωμα ένας δικαστής να καλέσει σε απολογία κάποιον; Υπάρχει κάποια εξαίρεση στο σύνταγμα για τα μέλη της ΑΔΑΕ αν ο δικαστής θεωρεί ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Σ΄ αυτά δεν απαντήσατε κύριε Ράμμο.

Σε άλλη γραμμή

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή, με τον κ. Ράμμο, κινήθηκε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Ευτέρπη Κουτζαμάνη – ∆ρίλια, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή της παρέμβαση κρατικού οργάνου που να αναιρεί την ανεξαρτησία της αρχής, προσθέτοντας ότι «η ανεξαρτησία δεν εξαρτάται μόνο από τη θεσμική της κατοχύρωση αλλά και από τα ίδια τα πρόσωπα που εκπροσωπούν και υπηρετούν τις ανεξάρτητες αρχές, τα οποία πρέπει να πιστεύουν στην ανεξαρτησία τους και να μην επιτρέπουν την κατάλυση αυτής». Σαν αιχμή προς τον κ. Ράμμο ακούστηκε αυτό, αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθος.

Διαβάστε ακόμη: