Στο «Κόκκινο» έκλεισαν χθες βράδυ τα ταμπλό των χρηματιστηρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ολοκληρώνοντας μία ιδιαίτερα νευρική εβδομάδα με έντονες αυξομειώσεις που τείνουν να αποτελέσουν τη νέα νόρμα των αγορών μετά την «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, αλλά και την ξεκάθαρα πιο «επιθετική» νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

«Η νέα μετάλλαξη έχει φέρει τεράστια αβεβαιότητα, η οποία σημαίνει κινήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, και ανοδικές και πτωτικές. Η αγορά μοιάζει με τρενάκι του τρόμου», αναφέρει ο Ράντι Φρέντερικ της Charles Schwab.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα σκηνικό για έναν ασυνήθιστα δύσκολο Δεκέμβριο, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Παρότι η αγορά παραδοσιακά κινείται ορμητικά ανοδικά τον τελευταίο μήνα του έτους – φαινόμενο που είναι γνωστό ως «Χριστουγεννιάτικο ράλι» – έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες κάποιες ρωγμές που απειλούν αυτό το παραδοσιακό μοτίβο. Κομβικό σημείο θα είναι η περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον και το στίγμα που θα δώσουν η ΕΚΤ και η Φέντεραλ Ριζέρβ στις συνεδριάσεις αυτού του μηνός. 

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι, παρότι ο δείκτης Nasdaq απέχει λιγότερο από 5% από το ιστορικό υψηλό του, περίπου το ένα-πέμπτο των εισηγμένων εταιρειών του διαπραγματεύονται σε χαμηλό 52 εβδομάδων, ενώ τα δύο-τρίτα κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, σημεία που μπορούν να δώσουν μία κατευθυντήρια γραμμή για το επόμενο διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο δείκτης φόβου, γνωστός και ως VIX, σκαρφαλώνει σήμερα στις 30,9 μονάδες, ενισχυόμενος κατά 10%. 
Wall Street- Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Nasdaq

Από την αρχή της συνεδρίασης, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν πτώση με τον κλάδο τεχνολογίας να δέχεται ξανά «άγριο σφυροκόπημα» με απώλειες κοντά στο 2,5%, οδηγώντας σε πτώση και τους 11 κλάδους του δείκτη S&P 500. Οι μετοχές των Apple, Meta Platforms, Alphabet, Amazon.com, Nvidia και Tesla υποχώρησαν από 1,4% έως 6,1%, ασκώντας πιέσεις στους S&P 500 και Nasdaq.

Απώλειες άνω του 1% καταγράφει αυτή την ώρα και ο δείκτης S&P 500.

Αυτό που επηρέασε την αγορά δεν είναι τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου, αλλά οι νέες προοπτικές που προδιαγράφονται για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Και αυτό έγινε εμφανές όταν πέρασε η πρώτη αρνητική αντίδραση στην είδηση ότι τα στοιχεία είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Μετά την πρώτη ανάγνωση, τα στοιχεία Νοεμβρίου έδειξαν ότι η ανεργία μειώθηκε στο 4,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, οι μισθοί αυξήθηκαν περαιτέρω και αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου. Όλα αυτά τα επιμέρους στοιχεία διατηρούν άθικτα τα σχέδια της Fed για επιτάχυνση του tapering, όπως ακριβώς ανέφερε και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ αυτή την εβδομάδα.

«Τα νούμερα καταδεικνύουν ότι η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις απόψεις του Πάουελ και υποστηρίζοντας το γεγονός ότι αναμένεται πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την Φέντεραλ Ριζέρβ», σημειώνουν αναλυτές.

Στο ίδιο κλίμα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν την εβδομάδα με πτώση. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,6% αφού ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο δείκτης κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση πτώση 0,3%, με εξαίρεση το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο που σημείωσε κέρδη 1,1%, στη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο κλάδος πρώτων υλών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, 2,5%, καθώς υποχώρησαν οι τιμές του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος, ενώ στο «κόκκινο» και η τεχνολογία ακολουθώντας τις τάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με πτώση έκλεισαν και οι αγορές πετρελαίου σε εβδομαδιαία βάση, παρά το θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Τόσο το brent όσο και το αργό κατέγραψαν απώλειες για έκτη διαδοχική εβδομάδα, στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το Νοέμβριο του 2018.

Ενώ όμως και οι δύο τιμές παρουσίαζαν κέρδη 2%, από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ+ εμφανίστηκε καθησυχαστικός στέλνοντας το μήνυμα ότι θα επανεξετάσει ανά πάσα στιγμή την πολιτική του, εάν η ζήτηση καταρρεύσει λόγω νέων περιοριστικών μέτρων κατά της μετάλλαξης Ομικρον, στο τέλος της συνεδρίασαν άλλαξαν ρότα. Το αργό πέρασε σε αρνητικό έδαφος, ενώ το brent παρουσίαζε έντονη αστάθεια. Μέχρι στιγμής πάντως, η JPMorgan δεν βλέπει πλήγμα στη ζήτηση.

Προβλέψεις για την πορεία του δολαρίου

Ο δείκτης δολαρίου ήταν από τους ευνοημένους της σημερινής συνεδρίασης, παρά τη μικρή προσωρινή κάμψη που παρουσίασε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση.

Αναλυτές στο τελευταίο poll του Reuters, αναφέρουν ότι οι διαφοροποιήσεις για τις προοπτικές των επιτοκίων θα είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν την αγορά ξένου συναλλάγματος τους επόμενους τρεις μήνες, γεγονός που προσδίδει στο δολάριο προβάδισμα έναντι των κυριοτέρων ανταγωνιστών του.

Ο δείκτης δολαρίου, ενισχυμένος 7% στη διάρκεια του 2021, καταγράφει την καλύτερη επίδοση από το 2015, με βασικό “καταλύτη” τη νέα πιο επιθετική στάση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις.

Αναλυτές της JPMorgan αναφέρουν ότι τυπικά ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το εξάμηνο πριν ακολουθήσει η πρώτη επιτοκιακή αύξηση, κάτι που θα μπορούσε να δώσει μία εικόνα για το πόσο αναμένεται να αυξηθεί το αμερικανικό νόμισμα έως ότου ακολουθήσει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

Oι αναλυτές προβλέπουν για το ευρώ άνοδο 1,5% και για το γιέν επιπλέον 2% σε ορίζοντα έτους, παρότι και τα δύο νομίσματα καταγράφουν φέτος απώλειες 7% και 9% αντίστοιχα.

Με ποιες μετοχές «παίζουμε» την μετάλλαξη Όμικρον