Δεκατρείς παίκτες θα… εκπροσωπήσουν την ελληνική Super League στο Μουντιάλ του Κατάρ. Οι Πινέδα (Μεξικό), Βίντα (Κροατία), Σιμάνσκι (Πολωνία), Χατζησαφί / Μοχαμάντι (Ιράν) της ΑΕΚ. Οι Ιν Μπέομ Χουάνγκ / Ουί Τζο Χουάνγκ (Ν. Κορέα), Σισέ (Σενεγάλη), Κουντέ (Καμερούν). Οι Ζίβκοβιτς (Σερβία) και Ενκουλού (Καμερούν) των ΠΑΟΚ & Άρη αντίστοιχα. Αλλά και οι Κορνέλιους (Καναδάς) και Κεσχρίντα (Τυνησία), των Παναιτωλικού και Ατρόμητου αντίστοιχα!

Η ΑΕΚ έχει την… τιμητική της με 5 παρουσίες έναντι 4 του Ολυμπιακού. Αντιθέτως ο πρωτοπόρος και αήττητος του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκός, είναι η μοναδική ομάδα της ελληνικής Big 5 που δεν θα στείλει «εκπρόσωπό» του στο Κατάρ! Εδώ που τα λέμε θα είχε τύχη μόνο αν είχαν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Σλοβενία ή η Ισλανδία…


Η ΑΕΚ μάλιστα δεδομένα θα είχε 6 παίκτες της στο Μουντιάλ, αν ήταν υγιής ο Τσούμπερ. Ο τελευταίος βρισκόταν στην προεπιλογή της Ελβετίας και θα πήγαινε ακόμη και με ενοχλήσεις αλλά προτίμησε ο ίδιος να το θυσιάσει προτιμώντας το… χειρουργείο, γιατί αντιλήφθηκε πως το πρόβλημά του στους κοιλιακούς προσαγωγούς ήταν κυριολεκτικά στο «κόκκινο» και θα μπορούσε να πάθει μεγάλη ζημιά.

Ο κόουτς Αλμέιδα πάντως πρέπει να είναι ικανοποιημένος γιατί από εκεί που κινδύνευε να χάσει 8 με 9 παίκτες του (σχεδόν όλοι βασικοί) για 1.5 μήνα λόγω Μουντιάλ, ο τελικός αριθμός περιορίστηκε στους 5. Κι αυτό αφού προτιμήθηκαν ο Ενκουλού από τον Μουκουντί, ο Ζίφκοβιτς από τον Γκατσίνοβιτς ενώ ο Γιόνσον «κόπηκε» στη Δανία.

Όσον αφορά στον Ολυμπιακό, που κι αυτός έχει καρέ παικτών στο Μουντιάλ, οι οποίοι θα λείψουν από την μίνι προετοιμασία του Μίτσελ στην Ισπανία, μόνο ο Ιν Μπεόμ Χουάνγκ είναι βασικός κι αναντικατάστατος. Οι υπόλοιποι τρεις (Κουντέ, Ουί Τζο Χουάνγκ, Σισέ) ίσως να μην είναι μετά τον Γενάρη στου Ρέντη…


Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Ζοσέ Μπότο προσπαθούν να πείσουν τον Ιβάν Σαββίδη πως είναι μια ευκαιρία να πάρουν τώρα έναν παίκτη (εξτρέμ) της κλάσης / ποιότητας του Φάμπιο Μαρτίνς, από την στιγμή που κυκλοφορεί ελεύθερος κι ενώ μόλις πέρσι είχε πληρωθεί για την αγορά του transfer fee 3.000.000 ευρώ.

Ο Φάμπιο Μαρτίνς που έχει αποζημιωθεί από την Αλ Ουάχντα, για να λύσει (24 Σεπτεμβρίου) το συμβόλαιο του, ζητάει για να αριβάρει στην Τούμπα 1.000.000 ετησίως. Ο ΠΑΟΚ τον διαπραγματεύεται στα 700 με 800 χιλιάρικα αλλά το πρόβλημα ειναι ο… ιδιοκτήτης. Θα πρέπει να πειστεί ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος πριν από 2 μήνες είχε ανάψει … κόκκινο στην απόκτηση του ίδιου παίκτη (τότε βέβαια με αγορά).

Ο Ιβάν είναι –προς το παρόν– το υψηλό εμπόδιο για την μεταγραφή Φάμπιο Μαρτίνς στον «δικέφαλο». Εδώ που τα λέμε ο Βραζιλιανο – Πορτογάλος είναι ένας αριστερός εξτρέμ και όχι «10άρι», που επίσης θέλει ο Λουτσέσκου. Αν ο Ρουμάνος κόουτς τον κάνει «10άρι», όπως έκανε ο Γιοβάνοβιτς τον Μπερνάρ στον Παναθηναϊκό είναι… άλλου παπά ευαγγέλιο.


Για να μπω και στο μυαλό της οικογένειας Σαββίδης, σχετικά με τις όποιες ενστάσεις / δεύτερες σκέψεις τους. Στις θέσεις που παίζει ο Φάμπιο Μαρτίνς υπάρχουν ήδη 5 εξτρέμ στο ρόστερ!

Ο Μουντιαλικός Ζίφκοβιτς (το πιο ακριβό συμβόλαιο στο κλαμπ, το οποίο ανανέωσε πέρσι), η πιο αξιόπιστη καλοκαιρινή μεταγραφή, δηλαδή ο Νάρεϊ, το τεράστιο ταλέντο Κωνσταντέλιας που καθιερώνεται πλέον στην 11άδα, η δεύτερη ακριβότερη αγορά του Μπότο, ο Ουρουγουανός Κουαλιάτα που μέχρι τώρα είχε ελάχιστη συμμετοχή και ο… γέρο Μπίσεσβαρ!


Ο Ντανιέλ Μαντσίνι δεν θα είναι η μοναδική ηχηρή αποχώρηση από τον Άρη στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ο Αργεντινός (με το ιταλικό διαβατήριο) εξτρέμ θα πουληθεί, είτε στον Ολυμπιακό (πολύ πιθανόν), είτε στο εξωτερικό ΑΛΛΑ θα φύγει ένας ακόμη εξτρέμ, με 15 συμμετοχές / 1 γκολ / 1 ασίστ την τρέχουσα σεζόν στους «κίτρινους».

Ο λόγος για τον Χουάν Ιτούρμπε, τον οποίο ο Θόδωρος Καρυπίδης δεν… συγχωρεί για το ότι παίζει για τον εαυτό του και όχι για την ομάδα. Κάτι που έχει στοιχίσει βαθμούς κι αποτελέσματα, με κορυφαίο παράδειγμα το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο».

Όπως με την περίπτωση Μαντσίνι, έτσι και με αυτή του Ιτούρμπε, ο ιδιοκτήτης του Άρη έχει αποφασίσει για το μη μέλλον τους στον Άρη από τον Γενάρη και μετά. Έχοντας κάνει και την σχετική κουβέντα με τον κόουτς Πάρντιου. Στον Μαντσίνι «χρεώνουν» πως σκεφτόταν μόνο τη μεταγραφή του και στον Ιτούρμπε πως είναι υπερβολικά ατομιστής, παρασύροντας και τους άλλους καλούς μεσοεπιθετικούς που υπάρχουν στην ομάδα.


Ο Ιτούρμπε έχει ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια στον Άρη (πάνω από 650 χιλιάρικα το χρόνο) αλλά μέχρι τώρα με τις επιδόσεις του δεν δείχνει να το αξίζει. Ούτε δικαιώνει το «βαρύ» όνομά του. Και προφανώς η υπομονή του Καρυπίδη εξαντλήθηκε…

Παρεμπιπτόντως τον Γενάρη αναμένεται να αποχωρήσουν από το ρόστερ του Άρη και δεύτερο δίδυμο εκτός από το μεσοεπιθετικό των Μαντσίνι – Ιτούρμπε. Αυτό των μεσοαμυντικών, Σέικ Ντιόπ και Ντουκουρέ! Ο πρώτος αν κι απόκτημα του καλοκαιριού έχει δώσει δικαιώματα, αγωνιστικά και εξ αγωνιστικά ενώ η περίπτωση του δεύτερου είναι διαφορετική και έχει να κάνει με τον τραυματισμό του…


Φτάσαμε μέσα Νοεμβρίου, τελείωσε ο πρώτος γύρος στο Πρωτάθλημα, ήρθε και η μεγάλη αγωνιστική διακοπή αφού ξεκινάει το Μουντιάλ και στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (του 12-1-0) εκτός από τα μεταγραφικά έχει ανοίξει για τα καλά και ο φάκελος των ανανεώσεων. Δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε… αμελητέοι αυτοί που μένουν ελεύθεροι τον Ιούνιο.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Αϊτόρ – Ρούμπεν Πέρεθ, Κουρμπέλης – Σχένκεφελντ, Πούγγουρας, Σάρλια (οι 3 από τους 4 στόπερ δηλαδή!) – Σάντσεθ – Διούδης. Σύνολο οκτώ (8), με τους πρώτους 4 να αποτελούν τον πρώτο και πιο σημαντικό κύκλο.

Τα δεδομένα με τον Αϊτόρ είναι λίγο – πολύ γνωστά. Εξέλιξη όμως, θα υπάρξει με τον Μπαρτ Σχένκεφελντ. Ο 31χρονος Ολλανδός υπαρχηγός του Παναθηναϊκού (με αρχηγό τον Κουρμπέλη) είναι κοντά στο να ανανεώσει για άλλα τρία χρόνια. Για την ακρίβεια το θέμα του νέου του συμβολαίου είναι πλέον… πάνω στο τραπέζι και υπάρχει διαπραγμάτευση του κλαμπ με τον agent Βέσελ Βέζενμπεργκ…


Ο Ολλανδός ατζέντης του Σχένκεφελντ δεν είναι… εύκολος διαπραγματευτής. Για την ακρίβεια τον αποκαλούν… «ψείρα»! Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα δεδομένα που δείχνουν σύντομα… happy end!

O Γιοβάνοβιτς θέλει πάση θυσία να μείνει ο «Σεκ», άλλωστε ο κόουτς του έδωσε το χρίσμα του δεύτερου αρχηγού στην ομάδα ενώ τον θεωρεί ηγέτη της αμυντικής του γραμμής…

Ο Σχένκεφελντ κλείνει τετραετία στο «τριφύλλι» – ο 3ος παλαιότερος πλέον, πίσω από Κουρμπέλη / Ξενόπουλο– έχει δεθεί με το κλαμπ (πουθενά αλλού δεν κάθισε πάνω από δύο χρόνια), περνάει ζάχαρη με την ζωή στα νότια προάστια ενώ ψήνεται στην προοπτική ακόμη και να κλείσει την καριέρα του εδώ…

Και ο ιδιοκτήτης θέλει να τον ανταμείψει, για αυτό και θα του προσφέρει γενναία αύξηση αποδοχών. Ουσιαστικά ένα συμβόλαιο σε αποδοχές και χρονική διάρκεια (2+1 χρόνων) αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε στο συνομήλικό του, Χουανκάρ. Σε ευρώ κοντά στα 600 χιλιάρικα, συν – πλην…

Όσον αφορά στον agent Βέζενμπεργκ, που ξεκίνησε τις απαιτήσεις του από τα λεφτά που παίρνει ο Μάγκνουσον, μάλλον θα… νερώσει το κρασί του. Εναλλακτική λύση δεν έχει, τουλάχιστον στα λεφτά που του προσφέρει ο Παναθηναϊκός για να ανανεώσει ο πελάτης του. Εκτός κι αν περιμένει και ψαχτεί στις αραβικές αγορές (α λα Βέλεθ). Δεν ξέρω όμως, αν ο Σχένκεφελντ θα συγκινηθεί για τέτοιους… εξωτικούς προορισμούς, προτιμώντας Παναθηναϊκό, Γλυφάδα και ευρωπαϊκά Κύπελλα…

Διαβάστε ακόμη: