Ο Παναθηναϊκός κέρδισε και τον Άρη, με γκολ στο 92’, φτάνοντας το σερί του στις 9 νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές και διατηρώντας το +6 από την ΑΕΚ και το +10 από τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, με το γνωστό … κυνικό της στυλ, χωρίς να παίζει φαντεζί αλλά μεθοδικό ποδόσφαιρο, έκανε το … σύνηθες: Περιόρισε τις φάσεις του αντιπάλου, δεν δέχθηκε γκολ, κράτησε καλά την μπάλα και πίεσε εκμεταλλευόμενος το πλάτος του γηπέδου, χωρίς πάντως να είναι καταιγιστικός και έτσι έφτασε στην νίκη με μια στατική φάση στις καθυστερήσεις. Με το τέταρτο 1-0 στη Λεωφόρο και το 7ο από τα 9 ματς που κερδίζει με ένα γκολ διαφορά.

Ο φετινός Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς κάνει σεζόν που όσο περνάνε οι αγωνιστικές θυμίζει όλο και περισσότερα τα δυο τελευταία πρωταθλήματα που έκανε ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς. Με σερί νικών και κτίζοντας νωρίς μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τους διώκτες του.

Βέβαια οι επόμενες δυο αγωνιστικές αναμένεται να είναι οι πιο… αποκαλυπτικές για τον φετινό Παναθηναϊκό και το τρελό σερί του. Παίζει στον Βόλο κόντρα σε ένα σούπερ φορμαρισμένο γηπεδούχο και μετά θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό. Στις δυο συγκεκριμένες αγωνιστικές, λοιπόν, θα ζυγιστεί για τα καλά το γκρουπ του Γιοβάνοβιτς μαζί με το αήττητο αλλά και το μέχρι τώρα απόλυτο του.


Το κακό νέο για τον πρωτοπόρο είναι πως έχασε τον Αϊτόρ για το υπόλοιπο της σεζόν με χιαστούς. Την ίδια ζημιά που είχε πάθει μόλις την προηγούμενη αγωνιστική το τελευταίο μεταγραφικό του απόκτημα, ο Γάλλος δημιουργικός χαφ Τρουιγιέ.

Ο Αϊτόρ δεν ήταν έτοιμος να ξεκινήσει, μπήκε στο 79’ και βγήκε στο 83’. Ρίσκαρε ο Γιοβάνοβιτς με τον Ισπανό και τώρα θα το πληρώσει χοντρά. Όπως ρισκάρει εδώ και καιρό με τον Παλάσιος, που αγωνίζεται με πρόβλημα, εκτός από τον αστράγαλο έχει ενοχλήσεις εδώ και καιρό στις πατούσες του. Μόνο που η ξέφρενη πορεία των πράσινων… καλύπτει αυτά τα «θέματα» και τις όποιες «ενστάσεις».

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού κάνει ένα πολύ κοντό ροτέισον με μόλις 14 παίκτες, με προφανή στόχο να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και να βγάλει έτσι τον πρώτο γύρο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Κόντρα στον Άρη ο αντικαταστάτης του Αϊτόρ στην ενδεκάδα, ο διεθνής Σλοβένος Βέρμπιτς, ήταν ο MVP του Παναθηναϊκού αλλά η απουσία του Ισπανού εξτρέμ φάνηκε. Παίζουν την ίδια θέση αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο, ο Αϊτόρ κυνηγάει περισσότερο τις συνεργασίες και μέχρι τώρα ήταν ο πιο επιδραστικός παίκτης του Γιοβάνοβιτς στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.


Ο Παναθηναϊκός σίγουρα θα πάρει εξτρέμ τον Γενάρη αν και μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, δηλαδή στις επόμενες 4 αγωνιστικές, ο Γιοβάνοβιτς θα έχει 2+1 επιλογές. Βλέπετε εκτός από τον Βέρμπιτς υπάρχει και ο Μπερνάρ, που έκανε καριέρα ως εξτρέμ και μόνο στον Παναθηναϊκό υπολογίζεται βασικά ως «δεκάρι».

Τώρα και με τον Αϊτόρ στα πιτς είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Μπερνάρ εξτρέμ. Επίσης, για τα αριστερά, σε κάποιο ματς μπορεί αναγκαστικά να δούμε δίδυμο Χουανκάρ – Γκανέα. Το έχει κι αυτό στο μυαλό του ο Γιοβάνοβιτς να παίξει την αριστερή πτέρυγα με δύο μπακ. Άλλωστε και τα δύο είναι επιθετικογενή…

Ήδη η μανατζερική πιάτσα κινητοποιήθηκε για να προτείνει εξτρέμ στον Γιοβάνοβιτς εν όψει Ιανουαρίου. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τεχνικό διευθυντή και ως τέτοιος λειτουργεί άτυπα ο Σέρβος προπονητής, στον οποίο πηγαίνουν οι… προτάσεις. Κι αυτός μαζί με το δεξί του χέρι, Χρήστο Κόντη, κάνουν το φιλτράρισμα.

Με τη φετινή σεζόν να έχει την ιδιαιτερότητα, της σχεδόν δίμηνης διακοπής λόγω Μουντιάλ, ο Γιοβάνοβιτς έχει την ευκαιρία να βρει και να φέρει νωρίτερα τον «αντί–Αϊτόρ» στο Κορωπί, για πιο γρήγορη προσαρμογή.

Ένα, λοιπόν, από τα πρώτα ονόματα εξτρέμ που θα παίξουν στον Παναθηναϊκό είναι του Φάμπιο Μαρτίνς. Βραζιλιανό – Πορτογάλος εξτρέμ, με 3.500.000 ευρώ χρηματιστηριακή αξία, που στα τέλη Σεπτέμβρη έμεινε ελεύθερος από την Αλ Ουάχντα, στην οποία πήγε ένα χρόνο, με αγορά 3.000.000 από την Μπράγκα.

Ο Φάμπιο Μαρτίνς ήταν ο εκλεκτός του Λουτσέσκου τον Σεπτέμβριο για να πάει στον ΠΑΟΚ, τον προτιμούσε κι από τον Φερνάντες, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης έβγαλε κόκκινο στην απόκτηση / αγορά του (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου έμεινε ελεύθερος).


Ο Αϊτόρ με οκτώ γκολ και δύο ασίστ σε οκτώ ματς, ήταν μακράν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα ενώ ο ίδιος έκανε το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν στην καριέρα του. Σε μια αγωνιστική χρονιά μάλιστα που στο τέλος της ολοκληρωνόταν το συμβόλαιο του.

Ήδη είχαν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ατζέντη του για την ανανέωση, μάλιστα ο Μποτίνες ήταν από την Παρασκευή στην Αθήνα. Με τον Αϊτόρ υγιή και να κάνει… παπάδες, ο Ισπανός ατζέντης ξεκινούσε τις απαιτήσεις τους από το 1.200.000 ευρώ ετησίως την ώρα που οι «πράσινοι» είχαν εκδηλώσει επίσημα την πρόθεση τους να του προσφέρουν διπλασιασμό αποδοχών, από τις 400 στις 800.000 ευρώ (μαζί με εφικτά να τα πιάσει, μπόνους).

Όλα αυτά τα ποσά έπαιζαν πριν από τον σοβαρό τραυματισμό του Αϊτόρ. Τώρα πλέον άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός βέβαια άμεσα ενημέρωσε την πλευρά του άσου πως δεν αλλάζει η πρόταση του για νέο τριετές συμβόλαιο στον Αϊτόρ, αλλά το ζητούμενο είναι οι οικονομικές –και όχι μόνο– λεπτομέρειες αυτής της ανανέωσης. Οπότε καλό θα είναι να περιμένουμε αν και πλέον δεν υπάρχει λόγος για… βιασύνες.


O ΠΑΟΚ μπορεί στο 96’ να γλίτωσε τον βαθμό της ισοπαλίας στην Τούμπα, γυρίζοντας το σκορ από 0-2 σε 2-2, κόντρα σε έναν Αστέρα Τρίπολης που αγωνίστηκε με –8 παίκτες και έχοντας παίξει μεσοβδόμαδα παράταση στο Κύπελλο, αλλά η γκρίνια επανήλθε για τον Λουτσέσκου! Με την διαφορά πως αυτή την φορά ακόμη και ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, που παραδοσιακά είναι «Ραζβανικοί», τον έσκισαν στην κριτική τους!

Πρώτον, γιατί η ομάδα συνεχίζει να χάνει παίκτες από μυϊκούς τραυματισμούς (Λύρατζης, Τσαούσης τα νέα «θύματα»), δείγμα πως δεν έχει να κάνει με την ηλικία ή την επιβάρυνση αλλά με την κακή ή προβληματική εκγύμναση…

Δεύτερον, γιατί ο «στρατηγός» του ΠΑΟΚ παράταξε την ίδια 11άδα με εκείνη στο «Καραϊσκάκης», παρότι γνώριζε πως ο Αστέρας του Μεταξά θα έπαιζε «ταμπούρι», άρα θα έπρεπε να αξιολογήσει διαφορετικά τις ανάγκες της αναμέτρησης…

Και τρίτον, γιατί ο Λουτσέσκου φαίνεται να προσεγγίζει διαφορετικά τα ματς και τις προτεραιότητες που βάζει σε αυτά. Είναι αλήθεια πως ο ΠΑΟΚ με τον Αστέρα και μέχρι το 0-2 δεν είχε καμία συγκέντρωση, σε αντίθεση με εκείνη του ματς με τον Ολυμπιακό. Λες και είχε αδειάσει μετά το «διπλό» στο Φάληρο ή ολοκλήρωσε την αποστολή του στο πρωτάθλημα μέχρι το επόμενο ντέρμπι!

Το καλό, λοιπόν, για Λουτσέσκου – ΠΑΟΚ είναι πως ακολουθεί ντέρμπι και μάλιστα με την ΑΕΚ. Αντίπαλο από την οποία πέρυσι δεν έχασε σε 4 ματς και γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχει κτίσει σούπερ παράδοση. Το κακό για τους Λουτσέσκου – ΠΑΟΚ είναι οι πολλές απουσίες (μάλλον θα παίξει με τον Ζίβκοβιτς αριστερό μπακ!) αλλά και ότι άλλος ΠΑΟΚ ο περυσινός κι άλλη ΑΕΚ (πολύ καλύτερη) η φετινή…


Ο Λουτσέσκου ζορίζεται γιατί δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει με παίκτες που είναι πολλά υποσχόμενοι αλλά συγχρόνως δεν μπορούν να ελέγξουν τον… συναισθηματισμό τους, δεν έχουν παραστάσεις, εμπειρία πρωταθλητισμού! Προσθέστε και την έλλειψη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε καίριες θέσεις, συν τους πολλούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να στερεύει από λύσεις το ρόστερ του.

Παραδείγματα: Πρότζεκτ (της… Μπενφίκα) ο Κοτάρσκι αλλά και… υπερκινητικός, χωρίς μεγάλη αναμονή στην εστία του. Ένας πιο έμπειρος κίπερ θα μπορούσε να είχε αποσοβήσει το 0-1, ο Ντάντας αλλά παίζει πιο γρήγορα και κάθετα από αυτό που θέλει ο Λουτσέσκου, δεν πατάει περιοχή, δεν έχει το γκολ…

Καλός ο Αουγκούστο για τα ντέρμπι αλλά κόντρα σε υποδεέστερες ομάδες, που παίζουν άμυνα, δεν μπορεί να δημιουργήσει ως «10άρι», αποτελώντας παραφωνία… Πρότζεκτ ο Κωνσταντέλιας, σούπερ στο ένας εναντίον ενός, βοήθησε σημαντικά όταν μπήκε αλλαγή(μαζί με τον Σβάμπ) κόντρα στον Αστέρα για να γυρίσει το ματς αλλά λόγω απειρίας και ταπεραμέντου με πολλά σκαμπανεβάσματα στην λήψη αποφάσεων…

Στον αντίποδα, αν ένα πρότζεκτ βγαίνει μέχρι τώρα στο… 150% στον ΠΑΟΚ, είναι ο Κουλιεράκης. Αυτός όμως, αποτελεί… έργο Λουτσέσκου, που τον έβαλε και τον στήριξε όταν οι Μπότο / Βρύζας του πήγαν Νάσμπεργκ και Κάργα μέχρι να επέστρεφε ο τραυματίας Μιχαηλίδης. Να τα λέμε όλα…

Διαβάστε ακόμη: