Οι προσλήψεις σε ιδιωτικές εταιρείες αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, αντισταθμίζοντας τις προσδοκίες για μια χαλαρή κατάσταση στην αγορά εργασίας στο μέλλον, ανέφερε την Τετάρτη η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP.

Οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 296.000 για τον μήνα, πάνω από τις προς τα κάτω αναθεωρημένες 142.000 τον προηγούμενο μήνα και πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 133.000.

Η αύξηση αντιστοιχεί στην υψηλότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2022

Η άνοδος έρχεται παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και ειδικότερα να τιθασεύσει μια ισχυρή αγορά εργασίας που έχει προσθέσει περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας φέτος σύμφωνα με την καταμέτρηση της ADP. Η ανισορροπία της ζήτησης έναντι της προσφοράς στην αγορά εργασίας έχει δημιουργήσει ισχυρά μισθολογικά κέρδη που αντανακλώνται στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Ένα θετικό σημάδι για τη Fed είναι ότι οι ετήσιοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 6,7% το περασμένο έτος, μια επιβράδυνση σε σχέση με τις αυξήσεις που έφταναν σταθερά πάνω από 7%.

«Η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών δίνει το σαφέστερο μήνυμα για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Nela Richardson. «Οι εργοδότες προσλαμβάνουν επιθετικά, ενώ κρατούν υπό έλεγχο τα μισθολογικά κέρδη καθώς οι εργαζόμενοι βγαίνουν από το περιθώριο».

Οι κλάδοι με την ταχύτερη αύξηση θέσεων εργασίας τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την ADP, η ταχύτερη αύξηση θέσεων εργασίας τον Απρίλιο σημειώθηκε στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας με άνοδο 154.000, ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας (69.000) και οι κατασκευές (53.000). Άλλοι τομείς που σημείωσαν ισχυρά κέρδη περιελάμβαναν τους φυσικούς πόρους και την εξόρυξη, με 52.000, και το εμπόριο, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που πρόσθεσαν 32.000.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της ADP χρησιμεύει ως προάγγελος της πιο προσεκτικής παρακολούθησης του Υπουργείου Εργασίας για την καταμέτρηση μισθοδοσίας του μη γεωργικού τομέα που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones αναμένουν ότι η έκθεση θα αποκαλύψει αύξηση 180.000 -μετά από 236.000 τον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα