Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη, καθώς η αιφνιδιαστική δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για ενίσχυση των περικοπών στην  παραγωγή αντιστάθμισε τα αδύναμα δεδομένα για τις κινεζικές εξαγωγές και την αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 81 σεντς, ή 1,06%, στα 77,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate κέρδισε 85 σεντς, ή 1,25%, στα 72,64 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο τη Δευτέρα μετά την απόφαση της  Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.

Οι τιμές υποχώρησαν νωρίτερα στη συνεδρίαση λόγω των αδύναμων κινεζικών οικονομικών στοιχείων και της αύξησης των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο και οι εισαγωγές μειώθηκαν, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι κατασκευαστές πάλευαν να βρουν ζήτηση στο εξωτερικό και η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε υποτονική.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν επίσης ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν στο τρίτο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδό τους τον Μάιο, καθώς τα διυλιστήρια συγκέντρωναν αποθέματα.

Σύμφωνα με ένα σημείωμα της JPMorgan η κάλυψη του αργού πετρελαίου στη χώρα έχει ανέβει, υποδεικνύοντας ότι τα διυλιστήρια δεν έχουν αυξήσει τα ποσοστά επεξεργασίας αλλά αντ’ αυτού αποθηκεύουν πετρέλαιο.

Αυξημένα τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου, δήλωσαν πηγές της αγοράς την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση από τον κορυφαίο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, ειδικά καθώς η ταξιδιωτική ζήτηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της Memorial Day.

Διαβάστε περισσότερα