Σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα για την Ελλάδα έχει εξελιχθεί το μεταναστευτικό, καθώς ειδικά την τελευταία δεκαετία η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το χρησιμοποιεί ώστε να αλλοιώσει τον ελληνικό πληθυσμό και παράλληλα να εκβιάζει συνεχώς, απαιτώντας να κάνουμε πίσω σε διάφορα θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι επιτρέπουν σε… ορδές μεταναστών (στην πλειοψηφία τους όχι πρόσφυγες, αλλά παράνομοι μετανάστες) να φτάνουν στα σύνορα της χώρας μας, είτε από την θάλασσα και το Αιγαίο, είτε από την ξηρά και τον Έβρο.

Το τελευταίο διάστημα και μετά τις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα στις δύο χώρες (Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη) και που πρόκειται να γίνουν, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει μια «ύφεση» από πλευράς Τούρκων και το φαινόμενο να…ηρεμήσει.

Παράλληλα η Ελλάδα εκτιμά πως η Τουρκία δείχνει καλή θέληση και λόγω της επικείμενης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου.

Εκεί το μεταναστευτικό θα συζητηθεί από όλες τις χώρες και εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μία συμφωνία για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Oι προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκουν τις δύο χώρες να συμφωνούν σε ένα πλαίσιο κινήσεων.

Η Ελλάδα βάζει και αυτή θέματα στην ατζέντα που την αφορούν πολύ, όπως το μεταναστευτικό καθώς μετά το ναυάγιο στην Πύλο, έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές και ενδεχομένως μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα στην συμφωνία που θα προσπαθήσει να κάνει και η Ευρώπη με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να δούμε ανταλλάγματα της Ευρώπης προς την Τουρκία όπως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός χωρών Σένγκεν.

Πάντως, η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Περιορισμό μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα
  • «Χτύπημα» στα κυκλώματα των διακινητών που δρουν εντός της τουρκικής επικράτειας
  • Αύξηση του επιπέδου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (Αρχές, Λιμενικό κ.α)
  • Ταυτόχρονα, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την εργασία των μεταναστών, σε μία σειρά από τομείς. Όπως, για παράδειγμα, η γεωργία και οι κατασκευές όπου χρειάζονται 350.000 εργάτες.
  • Επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης θα περιλαμβάνει για το μεταναστευτικό
  • Μείωση στα τρία χρόνια (από επτά) για τη δυνατότητα εργασίας των μεταναστών.
  • Διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμη: