Μέσα στον καταιγισμό των ειδήσεων, περνάνε ειδήσεις καίριας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, χωρίς να προσεχθούν ή ακόμα και να μην προβληθούν καν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για την αμερικανική οικονομία, που έχει φτάσει στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών!

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης, αυτό θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και θα πυροδοτούσε μια «οικονομική καταστροφή» που θα έφερνε υψηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Σε δηλώσεις της, παρουσία στελεχών επιχειρήσεων, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάρρευση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις δόσεις των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Η «βασική ευθύνη» είναι του Κογκρέσου, που πρέπει να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε η Γέλεν, και προειδοποίησε ότι «μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνουν σημαντικά πιο δαπανηρές».

Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει επιταγές πληρωμών σε οικογένειες στρατιωτικών και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, χωρίς να αυξήσει το όριο. και για αυτό καλεί το Κογκρέσο να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους και μάλιστα χωρίς όρους.

Σημειώνω ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν αυστηρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα παίρνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο πληθωριστικού ουσιαστικά χρήματος.

Διαβάστε περισσότερα