Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι «αναπόφευκτη» η ύφεση στη χώρα, λίγες ημέρες αφότου η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε τα διατραπεζικά επιτόκια.

«Δεν πιστεύω ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. Παραδέχτηκε όμως ότι «η οικονομία επιβραδύνει» προς μια «αργή και σταθερή ανάπτυξη».

Ο φόβος για ύφεση στις ΗΠΑ εντάθηκε μετά την ιστορική απόφαση που έλαβε η Fed την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσεις, με στόχο να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. «Ο πρόεδρος (της Fed, Τζερόμ) Πάουελ, ανέφερε ότι στόχος του ήταν να μειώσει τον πληθωρισμό, διατηρώντας ισχυρή την αγορά εργασίας. Αυτό απαιτεί ταλέντο και τύχη, όμως πιστεύω ότι είναι εφικτό», είπε η Γέλεν, χαρακτηρίζοντας «μη αποδεκτό» το επίπεδο του πληθωρισμού. Η μείωσή του «είναι η προτεραιότητα του προέδρου Μπάιντεν», υπογράμμισε.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

Την Τετάρτη ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η Fed «δεν επιδιώκει να προκαλέσει ύφεση» αλλά να ρίξει τον πληθωρισμό στο 2%, από το 5,2% στο οποίο εκτιμά ότι θα ανέλθει φέτος. Σήμερα πάντως η Λορέτα Μέστερ, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

Η Γέλεν θεωρεί από την πλευρά της ότι υπάρχουν καλοί λόγοι να ελπίζει κανείς ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, δεδομένου, όπως είπε, ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν «πολύ υψηλές». «Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι καταναλωτές, ακόμη και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, διαθέτουν οικονομίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανάχωμα και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να δαπανούν», είπε. Σημείωσε επίσης ότι η αγορά εργασίας είναι «πολύ ισχυρή (…) αναμφίβολα στο καλύτερο επίπεδο) μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απαντώντας στις ανησυχίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό, η Γέλεν είπε επίσης ότι «αξίζει να μελετηθεί» η πρόταση για το προσωρινό πάγωμα των φόρων στα καύσιμα.

Όταν ρωτήθηκε για τους δασμούς που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα, η υπουργός είπε ότι κάποιοι από αυτούς δεν εξυπηρετούν «κανέναν στρατηγικό σκοπό» και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους επανεξετάζει, ως έναν τρόπο για να μειωθεί ο πληθωρισμός. «Οι δασμοί που κληρονομήσαμε, ορισμένοι, δεν έχουν στρατηγικό στόχο και αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές», εξήγησε.

Η Γέλεν δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν και απέφυγε να διευκρινίσει πότε θα ληφθεί απόφαση από τον Λευκό Οίκο.