«Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει και εξαγωγέας ενέργειας μέσω και της διασύνδεσης με την Αίγυπτο, προκειμένου να εξάγουμε ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που πραγματοποιείται το διήμερο 26 και 27 Μαΐου.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία «έχει φέρει το ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα σε ιστορικό υψηλό επίπεδο», ενώ, «γίνεται σημαντική προσπάθεια από την κυβέρνηση να τις υποδεχθεί».

Στάθηκε στην «πολυεπίπεδη» πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια.

Μία πολιτική, που στηρίζεται στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του δικτύου, την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων σε μεσαίες βιομηχανίες για ιδιοπαραγωγή, την προώθηση του προγράμματος επιδότησης ενεργοβόρων συσκευών για εξοικονόμηση στην πηγή, αλλά και την επέκταση της Ρεβυθούσας και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να απαντήσει καλύτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες στην ενεργειακή κρίση», ανέφερε.

«Στο Νταβός, η Κριστίν Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα Πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία του να φορολογήσει τις τιμές ενέργειας.

Καμία κοινωνία και κυβέρνηση δε μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές. Όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε  μία οξυμένη και απρόβλεπτη κατάσταση», υποστήριξε.

Όσον αφορά τη φορολόγηση των τιμών ενέργειας, ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι: «πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν πρέπει να καταστρέψει το επενδυτικό περιβάλλον και τις εταιρείες.

Η μεγάλη αύξηση οφείλεται στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, αλλά και τις αλλαγές της ισοτιμίας των νομισμάτων, ενώ όπως είπε, ήδη παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης.

Τα μέτρα που έχουμε λάβει τώρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη θετική επίπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση», σημείωσε.

Τέλος, προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για ιδιοκατανάλωση στη μέση βιομηχανία, προκειμένου να παραγάγουν φθηνή ενέργεια και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την άνοδο του ενεργειακού κόστους.