Ήταν πράγματι διαφορετική η αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ Καραμανλή – Μολυβιάτη και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Σημίτη – Παπανδρέου.

 

Το Ελσίνκι ήταν μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ

Βασισμένη σε μια δημιουργική στρατηγική και διπλωματία, η Ευρωπαϊκή Σύνοδος του Ελσίνκι ήταν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Ελλάδας. Έβαλε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο πλαίσιο, ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό. Πέτυχε την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Συνέδεσε την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας με τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας καθώς και με τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας. Το Ελσίνκι ήταν η επιτυχής εξέλιξη της ενεργητικής διπλωματίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο αναβάθμισαν τη θέση της Ελλάδας αλλά και της επέτρεψαν να επηρεάζει και να συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Αλήθεια που θα βρισκόταν η Κύπρος σήμερα, αν ακολουθείτο η πολιτική της αδράνειας της ΝΔ;

Η υπεράσπιση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για την επίλυση των διμερών προβλημάτων χωρίς χρήση βίας ή απειλής βίας αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ελσίνκι. Η διατύπωση αυτή αφορούσε και αφορά κάθε μέλος ή υποψήφια χώρα για την ΕΕ. Οδήγησε στη διαμόρφωση του διαδικαστικού και ουσιαστικού πλαισίου με τη δέσμευση για διάλογο/διαπραγματεύσεις. Αυτή η σημαντική απόφαση σήμαινε ότι η Ελλάδα εννοεί στην πράξη το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ότι παράλληλα η Τουρκία αποδεχόταν το δεσμευτικό πλαίσιο που μπορούσε να οδηγήσει και στην από κοινού προσφυγή στη Χάγη πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ (το 2004).

Τώρα πληρώνουμε το τίμημα των επιλογών ΝΔ

Αλήθεια τι κέρδισε η Ελλάδα με την απόφαση του Κ. Καραμανλή το 2004 να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να έχει κλείσει η υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας; Η συνέχεια της ιστορίας δείχνει καθαρά ότι η συνέπεια της επιλογής αυτής ήταν να διαιωνίζεται το πρόβλημα και να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από πλευράς της Τουρκίας αυξάνοντας την ρητορική των διεκδικήσεων της. Δυστυχώς η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στα θέματα της διαχείρισης της οικονομίας.