Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε την Τρίτη, αφού οι τελευταίες εκθέσεις για τις πωλήσεις κατοικιών και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προκάλεσαν ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο Dow έχασε 388,00 μονάδες, ή 1,14%, στις 33.618,88 στη χειρότερη μέρα του από τον Μάρτιο. Ο δείκτης 30 μετοχών έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,47% στις 4.273,53, κλείνοντας κάτω από τις 4.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 9 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, ο Nasdaq Composite υποχώρησε 1,57% στις 13.063,61 μονάδες.

Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν 4% – το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση – αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατέθεσε αγωγή κατά των μονοπωλίων, λέγοντας ότι ο διαδικτυακός λιανοπωλητής διατηρεί τις τιμές τεχνητά υψηλές και βλάπτει τους ανταγωνιστές.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών Αυγούστου έχασαν τηνευκαιρία να συναντήσουν τις προσδοκίες. Τα σπίτια υπό σύμβαση ανήλθαν συνολικά σε 675.000 τον μήνα, μειωμένα κατά 8,7% από τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν συνολικά 695.000, που θα αντιπροσώπευε πτώση 2,7% από τα μη αναθεωρημένα σύνολα Ιουλίου.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στο 103 τον Σεπτέμβριο, από 108,7 τον Αύγουστο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 105,5, σύμφωνα με συναινετικές εκτιμήσεις του Dow Jones. Ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στο 73,7, κάτω από το επίπεδο που οι παρατηρητές συνδέουν με την ύφεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, σχόλια που ενίσχυσαν το πτωτικό κλίμα την Τρίτη.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, με το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) πτώση άνω του 1%. Οι μετοχές της Wells Fargo υποχώρησαν περίπου 2%, ενώ η Morgan Stanley υποχώρησε κατά 1%.

Ενισχύονται οι μηνιαίες απώλειες της αγοράς

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε σχεδόν 7% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 και ο Dow Jones έχασαν περισσότερο από 5% και 3%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των καταλυτών που σέρνουν τις μετοχές σε χαμηλά επίπεδα αυτόν τον μήνα είναι η προειδοποίηση της Federal Reserve ότι θα δει λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Η είδηση ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σε επίπεδα που δεν είχαν δει από το 2007.

Διαβάστε ακόμη: